KONST

Förtjusande illustrationer från Husum

– Den bästa komplimangen jag kan få är: "Oj, jag trodde det var riktig vattenfärg!", säger Sanna Sjöström som i sitt skapande mer är känd som Sannadorable.
Från sitt hemmakontor i Husum säljer hon sedan ett år tillbaka sina digitala illustrationer till såväl svenska som utländska kunder.

Sanna Sjöström, 28, beskriver sig själv som en "intresseperson". När något tillräckligt intressant dyker upp grottar hon ned sig i ämnet för att bemästra tillvägagångssätt och metoder. Som med målandet, vilket hon ägnat sig åt sedan barnsben. Tidigare traditionellt med vattenfärger och fysiska penslar, men i dag har verktygen ersatts med en Ipad. Det efter att Sanna och maken Andy fick barnen Vanja och Jenna, 5 respektive 3 år.

– Bild var ett favoritämne i skolan och sedan kom intresset att fotografera, säger Sanna. Men efter gymnasiet fanns mindre tid till det, då började jag måla igen. När Vanja kom valde jag att prova att göra det digitalt; man hinner inte plocka fram papper och färger när barnen är så här små. Med plattan kan jag börja på en gång, plus att det är lätt att pausa.

På bara något år har det digitala målandet utvecklats till ett vinstdrivande företag. På Instagram har Sanna över 120 000 följare från hela världen och hennes bilder – oftast på blommor och djur i olika varianter – har licensierats att tryckas på såväl barnkläder som tavlor. Mestadels sker försäljningen till USA, Australien och Tyskland. Dessutom illustrerar hon för närvarande sin fjärde barnbok.

– Det har gått mycket bättre än jag förväntade mig. Jag har bara hunnit vara mammaledig och började posta på Instagram när barnen var små. Nu när de går på förskolan har jag redan en kundbas, det hade jag aldrig trott för ett år sedan. Det är helt fantastiskt.

Varifrån inspirationen kommer är lite svårdefinierat.

– Jag vet inte själv, det bara kommer. Ser jag en blomma tänker jag, "Åh, den vill jag illustrera". Men jag kopierar inte utan spinner bara vidare. Min stil är söt och blommig, mycket djur. Jag är mer bekväm med djur än människor.

Namnet Sannadorable är en hopsättning av Sanna och engelskans "adorable" (förtjusande).

– Den främsta kommentaren jag får om mina illustrationer är nog "adorable", så då blev det så. Jag har många interaktioner med följarna, det är jättekul att de fastnat för min stil och konst.

Numera är företaget hennes huvudinkomstkälla. En bild tar uppemot 2,5 timme att bli färdig och med den digitala plattformen, berättar Sanna, underlättas hennes perfektionism.

– Jag är verkligen perfektionist, så om ett huvud blir för litet kan jag markera och förstora det i stället för att behöva sudda och göra om. Så det är smidigare att vara perfekt på en platta än ett papper.

Med vana rörelser på skärmen visar hon hur det går till. Den digitala penselns lätta tryck sprider sig som vore det riktig vattenfärg. På egen hand har hon arbetat fram en mängd olika penslar och så kallade stämplar som, beroende på sina inställningar, alla beter sig olika på det digitala pappret. Även dem säljer hon i sin digitala butik. Och även de säljer bra.

Vad hoppas du på framöver?

– Det här året vill jag utöka min etsy-shop med penslar, sälja bakgrundsbilder till telefonen och illustrera veckoplanerare.
Jag skulle inte tacka nej om något större klädföretag hörde av sig, eller en mer känd barnboksförfattare. Och om några år till hoppas jag ha en bra, ännu stadigare inkomst... och bara fortsätta få ha jättekul.

Publicerat