KONST

Skisser från stranden

Född i Uppsala och bosatt i Stockholm, men med ena foten i vattnet i Haverdal vid havet i Harplingebukten – och därifrån kommer de bilder som Pontus Raud ställer ut på Galleri Lokomotiv.

Skisser från stranden – titeln på utställningen som öppnar nu på lördag 17 februari – förklarar vad det handlar om. Med oljepastell på papper har Pontus Raud fångat ögonblick från det enkla och avslappnade strandlivet på Västkusten, närmare bestämt från Hallands äldsta naturreservat – Haverdalsreservatet.

– Jag växte delvis upp i Haverdal, i morfars gamla ställe, och gick till och med i skola där en stund under sent 60-tal och tidigt 70-tal, berättar Pontus, som visar upp ett antal mindre skisser som han gjort från stranden.

– Det är så existentiellt att sänka sin kropp ner i sanden, man kommer nära naturen när man lägger sig i gräs eller sand och låter sig omslutas. Det blir också ett starkare uttryck när man visar flera av de här bilderna tillsammans. Existentiella frågor dyker upp och kropparna som ligger i ett stilla betraktande kan kanske ses som döda.

Pontus upplever en frihet i skissblocket där ytan är begränsad och egentligen inte är tänkt för en publik. Han tecknar mycket och all hans intention, spontanitet och ambition får plats på det vita pappret och blir till en källa som han hämtar energi ur.

Men det är inte bara de små skisserna som Pontus visar upp när han nu för första gången kommer till Örnsköldsvik. Här finns också en målning som mäter 190 x 225 centimeter – ”Med sikte på horisonten”.

– Den bygger på en dröm jag hade om en kvinnlig orkester som gick rakt ut i vattnet. Själv simmade jag bland bastuba och flöjter. Jag gick länge och bar på idén att jag skulle göra en film på drömmen, men så blev det den här målningen i oljepastell.

Vernissage för Pontus Rauds ”Skisser från stranden” är det nu på lördag 17 februari 12.00-15.00 och då finns konstnären själv på plats. Utställningen visas till och med 9 mars.

Publicerat