Nolavonda är en utställning på Örnsköldsviks museum och konsthall som är helt anpassad för barn. I speciellt uppbyggda historiska miljöer får barnen genom leken lära sig om Örnsköldsviks historia och samtidigt känna på hur det var att leva på den tiden.
Här kliver barnen in ett rymdskepp från planeten Nolavonda och möts av tidstypiska miljöer från tiden 1820–1920. Här kan barnen leka i handelsboden, på fäbodvallen eller ro ut på havet och lägga nät. I alla miljöer finns massor av spännande saker och material som Nolavondierna har samlat in under åren de utforskat vår planet.
Nolavondierna är speciellt intresserade av hur just barn lever på Jorden, därför får barnen som besökare i varje historisk miljö träffa andra barn från de olika tidsåldrarna och lyssna till deras berättelser. För att leva sig in i tidsåldern fullt ut finns även tidstypiska kläder att låna. Men det finns även mycket annat att se och göra. Förutom att leka kan barnen lösa diverse klurigheter eller ta del av spännande fakta från århundradena på nolavonda.se
Norrlandskustens välstånd kom från skogarna, men priset var högt. Hur motståndskraftigt blev samhället vi byggde? Vart tog vinsterna vägen? Och vad hände med de som hamnade i vägen för utvecklingen? I serieromanen Nya Norrland skildrar Mats Jonsson ett Ådalen där industrins guldålder sitter kvar som fantomsmärtor i själen. I När vi var samer berättar han om hur den skogssamiska kulturen gick under när den ansågs stå i vägen för skogsindustrin. I utställningen Det är bara skog visas originalsidor från böckerna, tryck, projektioner och kringmaterial. Med skärpa och svart humor tecknas en bild av Norrland här och nu, men med djupa rötter bakåt i historien.
7 oktober-6 januari
Tisdag kl 12-20, onsdag-lördag kl 12-16 (med reservation för förändringar). Röda dagar stängt.
Att vilja omge sig med personer vi inspireras av, ser upp till eller känner något för är ett mänskligt drag. Ett sätt att ha dessa personer nära är att samla dem i album, telefoner och ramar. Idag har de flesta av oss en kamera i fickan. Att ta ett foto, ett porträtt, är gjort på en sekund: upp med mobilen – rikta – knäpp. Klart! Tusentals foton som inte tar någon plats, inte behöver framkallas men som ändå alltid finns där, tillgängliga och snabbt åtkomliga. Och inte bara våra egna. Vi har tillgång andras foton också. Vår bildhunger och bildkonsumtion är enorm! För bara några decennier sedan var fotografi något annat. Relativt åtkomligt, ja visst, men det var ändå bara 24 eller 36 exponeringar. Ingen tog 10 bilder av ett motiv. Möjligtvis två – moster kanske blinkade till just när man knäppte den första? Det var också ett helt annat tempo. Med sex exponeringar kvar valde man att vänta med framkallningen. Inte sällan glömde man bort vad som var fotat i början av rullen. Längre tillbaka var fotografering mer exklusivt och inget för gemene man. De flesta av fotografierna i utställningen är från den eran. Att fotograferas var något högtidligt och ingen fotograf bar med sig kameran hela tiden. Man var helt enkelt ännu mer försiktig med vilka ögonblick man fångade. Ändå finns här lekfulla foton. Vissa av dem skulle kunna vara tagna idag; det spexas och skrattas. Här saknas det uppstyrda och i stället hittar vi det avspända och lekfulla. Vad säger de fotona om relationen till fotografen? Ännu längre tillbaka var det konstnärer som skapade porträtten. De målade porträtten kommer från den offentliga konstsamlingen och är inköpta för att vara placerade i offentlig miljö. Här finns arrangerade porträtt; rakryggade människor i guldram, kommundirektörer och andra (ofta manliga) ”idoler”. Men här finns också ögonblick vi kan känna igen oss i. Barnet på golvet, ligger det inte och tecknar? Kvinnan på divanen, en etsning signerad Zorn, skulle nog kunna reproduceras en helt vanlig fredagskväll framför tv:n. De avbildade är människor och situationer vi kan känna igen oss i, då som nu.
14 november-10 februari
Tisdag kl 12-20, onsdag-lördag kl 12-16 (med reservation för förändringar). Röda dagar stängt.
Häng med på en tidsresa tillbaka i tiden och utforska Örnsköldsviks hemligheter! Hemligheter som hittills legat dolda i arkivet, men som nu äntligen ligger öppna för världen! Arkiv Ö är en utställning i tre delar där vi stegvis avslöjar historiens skatter. I den första delen av denna tidsresa får du en inblick i Örnsköldsviks forntid, från stenålder till vikingatid. Men det stannar inte här! I de kommande delarna fortsätter vi öppna arkivet och avslöja fler spännande berättelser om Örnsköldsviks historia. Arkiv Ö tar dig med på en upptäcktsfärd genom Örnsköldsviks historiska dimmor, där uråldriga civilisationer, fascinerande artefakter och glömda berättelser väntar på att återupptäckas. Ta chansen och dyk in i det förflutna! Är du redo för en tidsresa? Äventyret börjar här! Välkommen till Arkiv Ö!
2-31 December
Tisdag kl 12-20, onsdag-lördag kl 12-16 (med reservation för förändringar). Röda dagar stängt.
18.30. Killers of the Flower Moon. Historiskt kriminaldrama med Leonadro DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, John Lithgow, Jesse Plemons. (15 år)
18.00. Välkommen ombord på det nya rederiet RABA LINE som är en kryssning mellan Söderhamn och Raumo i Finland. Ingemar och Anette har gift sig under ett mycket turbulent bröllop i sommar och skall nu ut på en bröllopsresa. En resa och kryssning som Ingemar betalat helt själv och överraskat Anette med. Men som tyvärr kommer blir minst lika kaosartad som själva bröllopet. För med på resan hittar vi bla Stånk Tommy, Agneta Patrull, Sölve, Kenta Jonsson, Klot Pelle, Sarja Mamamaa, Raba och dansbandet ”Småpittarna”