Tiden fram till jul är hektisk för många när det kommer till planering, inköp och tillagning av mat. Malin Gulliksson har gjort ett medvetet val att inte servera julbord i sin restaurang Malins Bistro.
– Hit kommer man för att slippa den tänker jag men visst har jag tagit in några juliga inslag i mina rätter, som saffran, och jag har fullt upp i december med beställningar och bokningar.
När vi bad Malin att tipsa om hur julbordsresterna kan få nytt liv i mellandagarna såg hon det först som en utmaning att veta vad folk har på sina julbord och vad de skulle tycka om.
– När jag vände på det, och utgick från mig och vad jag tycker om, blev det enkelt. Jag gillar små rätter så det fick bli mellandagstapas med smaker jag tycker om. Jag hoppas att det här gör att det blir roligt att äta julmaten igen även om många känner sig nöjd när firandet är över.
Resultatet av Malins återvunna julmat blir fyra vackra och delikata tapas där rätter som revbensspjäll, rödkål, kokt potatis och ägghalvor serveras i ny tappning. När julen väl kommer tar Malin ledigt från matlagningen.
– Vi firar julafton på Hallstaberget så där får jag full service. Sedan blir det jobb i restaurangen två av mellandagarna innan jag stänger för att vara ledig över nyår. Jag värdesätter verkligen den möjligheten.
