Alarmet klingar ljudligt från köket. En ny plåt med bakverk är klar. Gun-Marie Magnusson lämnar raskt matbordet för att strax komma tillbaka med nygräddade kanelbullar på fat. Om än knappt märkbart ryker de av hettan.
Här, i den gamla prästgården i Stranne, Arnäsvall, har hon och maken Sture sitt hem. När de förra sommaren förvandlade bostaden till ett gårdscafé och öppnade upp ytterdörren för fikasugna besökare lät succén inte vänta på sig. Möjligheten att kliva rakt in i en charmig, karaktärsfull villa från 1850-talet för att på plats njuta av en mängd hemgjorda bakelser, tårtor och smörgåsar tilltalade gäster från både när och fjärran.
Denna sommar är det dags igen. Och denna gång är paret mer förberett.
– Vi förväntade oss inte att det skulle komma så mycket folk, säger Gun-Marie om fjolåret. Kanske högst 40 om dagen. Herregud, det kom över 100 – över 150. En dag hade vi 180 besökare, de satt överallt. Jag och några väninnor bakade på nätterna för att hinna, vi var ganska slut och trött på. Så nu tänker jag baka bullarna i förväg och frysa in dem råa, så kallat bake-off. Småkakorna kan jag baka färdigt långt i förväg, de håller längre.
Handlaget att baka säger sig Gun-Marie ha ärvt från sin mamma och mormor och som barn lekte hon frekvent restaurang och café i föräldrahemmet. Med sin Sture skaffade hon sig därefter över 20 års erfarenhet av att driva verksamheter på riktigt. I Österström utanför Sundsvall ägde paret länge en framgångsrik konferensanläggning med femton anställda. Dessförinnan ett värdshus som arrangerade allt från bröllop till begravningar. Till en sidobyggnad på tomten tar Gun-Marie, utbildad yoga- och chi gong-lärare, dessutom i dag emot klienter i mindre skala. Entreprenörskapet fortsätter alltså att flöda.
Att öppna upp sitt kök, börja baka och sälja fika – hur kommer det sig att man får den idén?
– Barnen är utflugna sedan länge och huset är stort. Vi drömmer faktiskt även om ett litet restaurangkök där vi kan ta emot mindre sällskap. Kommunledningen kanske, eller andra som vill vara för sig själva, säger Sture.
– Vi är två entreprenörssjälar, vana att ha folk omkring oss, säger Gun-Marie. Vi har ett socialt liv men saknar pulsen och tempot av att driva en verksamhet – det är en livsstil.
Hur yttrar sig din förkärlek till att baka?
– Det är en glädje. Jag uppfylls av det, som en hobby. Jag gillar det kreativa i att göra nya recept och ändra i gamla. Många kommer från Stures mamma, min mamma och min mormor. Bäst går oftast kakor med bär, jordgubbar och blåbär, som ser fina ut.
Vad gör en bra bakelse?
– Bra råvaror. Det har vi alltid varit jättenoga med. Och att den är bakad med kärlek.
Villa Stranne premiäröppnar lördag 5 juli och håller öppet alla helger i juli, lördagar och söndagar. På gården hittas även en loppis och nytt för i år är en upplevelsestig för barnfamiljer.
– Det är också en dröm vi haft länge, säger Gun-Marie. Vi vill ge barnfamiljer ett alternativ till allt annat man gör i dag, som att sitta vid datorn. Jag fick tag på Eleonor Östensson, en förskollärare i Banafjäl som är duktig på att göra miljöer för barn – allt med återbrukat material. Stigen är för alla sinnen; man kan ta, känna, smaka och lukta. Och så avslutas allt med en liten lekhage.