Bland de konkursade byggföretagen finns många som varit leverantörer till landets kommuner och regioner. Och när bolag som är leverantörer till det offentliga går i konkurs riskerar samhället att drabbas dubbelt – när till exempel byggen stannar av och måste återstartas i ny regi.
Av totalt 10 600 byggföretag som vi vet har haft uppdrag för landets kommuner under 2022 eller 2023, har nu 250 hunnit gå i konkurs. Det motsvarar drygt 2,5 procent – en högre andel än för andra typer av kommunala leverantörer.
Men att undvika att leverantörer går i konkurs är inte helt enkelt. En kommun kan visserligen ställa krav på exempelvis kreditvärdighet hos leverantörer, för att minska risken att till exempel en byggfirma som jobbar åt kommunen går i konkurs, och till exempel lämnar ett halvfärdigt dagis efter sig. Men att ställa för höga krav kan också vara problematiskt, säger Karin Peedu, upphandlingsstrateg på Sveriges kommuner och regioner (SKR):
– Många kommuner använder sig av UC eller liknande tjänster för att kolla upp kreditbetyg. Men kraven måste stå i proportion till uppdraget. Om du kräver högsta kreditvärdighet för ett litet uppdrag finns det kanske bara en enda aktör kvar, och den lokala konkurrensen försvinner, säger Karin Peedu.