MOTOR

Skrota skrotningspremien

Intresset för regeringens tillfälliga skrotningspremie är nästan obefintlig.
– I hela branschen talas det om det här som ett skämt, det är en mycket dålig skrotbilspremie, säger Magnus Norlin på Bildelshuset i Överhörnäs.

Den statliga skrotningspremien avskaffades 2007 men i höstas beslutade regeringen att införa en tillfällig skrotningspremie på 10 000 kronor till privatpersoner som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor. Men med ett förbehåll som är svårt att leva upp till för de allra flesta. För att vara berättigad till premien ska man samtidigt köpa eller leasa en ny eller begagnad elbil.

Hur har det då gått? Rent ut sagt uselt. Regeringen avsatte 500 miljoner kronor, vilket skulle räcka till 50 000 premier. Men med mindre än sex månader kvar av det årslånga projektet har bara 334 personer utnyttjat premien. Det visar statistik som DN begärt ut och som de berättade om 20 mars.

– I hela branschen talas det om det här som ett skämt, det är en mycket dålig skrotbilspremie, säger Magnus Norlin på Bildelshuset i Överhörnäs.
– Det bästa vore en premie som gynnar alla, för att få bort de äldre bilarna. Ge två-tre tusen per bil i stället.

Magnus Norlin berättar också att de har planer på att själva börja betala för att få in bilar som ska skrotas.
– Det kommer in färre bilar än tidigare och mycket beror på att folk håller på dem längre och reparerar dem, vilket också är bra ur hållbarhetssynpunkt.

Magnus önskar att han kunde ge en och samma summa för en bil som ska skrotas, men att det skulle bli väldigt svårt. Därför funderar de över någon typ av individuell prissättning.

– Och då handlar det om kompletta bilar, inte fordon som man redan plockat bort det som går att sälja. Vi vet inte riktigt när och i vilken form vi ska kunna göra det här, men vi hoppas på att det ska kunna gå att genomföra på ett bra sätt.

Publicerat