Militärtjänst

Så många från Örnsköldsvik rycker in i lumpen

Fler och fler gör lumpen igen, men andelen kvinnor bland dem som skrivs in blir allt mindre. I år är åtta av 44 värnpliktiga från Örnsköldsvik tjejer.



44 värnpliktiga från Örnsköldsvik har skrivits in för att göra lumpen under innevarande utbildningsperiod, som sträcker sig från juni 2024 till och med första halvåret 2025. Det är två fler än året innan. Den allmänna värnplikten återinfördes 2018 och vi har siffror nedbrutna på kommunnivå sedan 2021/22. Som mest har 47 personer från Örnsköldsvik skrivits in, utbildningsperioden 2023/24.

I riket som helhet har antalet som skrivits in ökat de senaste åren – från omkring 5 600 2022/23 till omkring 8 300 personer 2024/25. Samtidigt har mansdominansen bland de värnpliktiga ökat, antalet kvinnor har legat stadigt kring 1 400 och ökningen har egentligen bara skett bland männen. Det innebär att 2022/23 – när andelen kvinnor var som högst – var ungefär 24 procent av de inskrivna kvinna, i år är motsvarande siffra 17 procent.

Även i Örnsköldsvik ligger andelen kvinnor på ungefär samma nivå som i riket som helhet – åtta av de 44 som skrivits in det här året kvinnor, vilket motsvarar 18 procent av de inskrivna. Det är fler än förra året, då sex kvinnor skrevs in.

Nästan var tredje som mönstrar är kvinna

De senaste åren har knappt en tredjedel av de som kallats till mönstring i Sverige varit kvinnor. Tjejernas andel är alltså högre bland de som mönstrar. Av de 161 från Örnsköldsvik som kallades till mönstring i år (och som är aktuella för inskrivning först nästa år) var 55 kvinnor, alltså 34 procent.

– Det är fortfarande så att de fysiska kraven är såpass höga att det är färre kvinnor som klarar dem av fysiologiska och biologiska skäl, det finns ingen kvotering av kraven. Sedan ska vi för varje årskull skriva in till 185 olika utbildningar som har olika fysiska krav, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket.

– Däremot ser Försvarsmakten över kraven utifrån ett nationellt försvar. När försvaret byggde på frivillighet och inriktades på att soldaterna skulle vara anställda och till exempel kunna åka till Afghanistan höjdes de fysiska kraven. Nu är uppgiften en annan, att försvara Sverige, och då ser man över kraven så att de är relevanta för det.
Flest gör lumpen i armén

De flesta av de omkring 8 300 som skrivits in för att påbörja grundutbildningen den här perioden finns de flesta i armén, omkring 5 700 personer. Här är också andelen kvinnor lägst, 15 procent. I flygvapnet är 23 procent, eller 241 värnpliktiga, kvinnor, medan motsvarande siffra i marinen är 20 procent (227 kvinnor).

– Det har gjorts en del förändringar på vissa utbildningar inom flygvapnet och marinen. Armén har inte kommit lika långt, så det kommer att förändras en del för kommande årskullar. Men det finns förstås utbildningar där det fortsatt kommer att vara höga fysiologiska krav, som jägare eller amfibiesoldat, säger Marinette Nyh Radebo.

Bland de utbildande förbanden har Helikopterflottiljen och Totalförsvarets skyddscentrum jämnast könsfördelning. I andra änden av skalan finns Livregementets husarer där bara två av 241 inskrivna för grundutbildning är kvinnor

De får göra lumpen

Nästan alla som fyller 18 under året ska besvara ett webbaserat mönstringsunderlag. Frågorna gäller bland annat hälsa, fysiska förutsättningar, skolgång, personlighet och inställning till att genomföra grundutbildning med värnplikt.

Utifrån svaren bedömer Plikt- och prövningsverket vilka som har bäst förutsättningar att genomföra värnplikt på olika befattningar.

De som väljs ut kallas till mönstring. Mönstringen består bland annat av teoretiskt prov, fysiologiska tester, medicinska undersökningar och bedömningar samt samtal med psykolog.

Den som inte kallats till mönstring kan själv ansöka om att få mönstra.

Vid mönstringen skrivs den som uppfyller kraven preliminärt in på den befattning som hen bedöms bäst lämpad för. Fyra gånger per år fastställs placeringen, efter kontroll mot Polisens belastningsregister.

Under 2024 fick drygt 110 00 personer födda 2006 mönstringsunderlaget. 107 000 svarade, och bland dem bedömdes knappt 39 000 vara kvalificerade att göra värnplikt. 27 900 av dem kallas till mönstring under året och med start nästa sommar ska drygt 8 000 av dessa påbörja sin utbildning. De som påbörjar sin utbildning i år är i första hand personer födda 2005. I januari skickas mönstringsunderlag till personer födda 2007.

Statistiken kommer från Plikt- och prövningsverket och bygger på de siffror som rapporteras till regeringen varje år. I rapporten till regeringen redovisas inskrivna numera som de som påbörjar grundutbildningen 2024, men i den här artikeln ingår även de som är inskrivna för utbildningar som påbörjas under första halvåret 2025 för att kunna jämföra bakåt i tiden. Totalt rör det sig om drygt 900 värnpliktiga som är inskrivna för att påbörja sin utbildning 2025.

Publicerat