Återvinning av material är i dag en självklarhet för många. CLÅ Materialhantering i Svedjeholmen är ett företag i återvinningsbranschen som dessutom valt att ha stort fokus på återanvändning.
– Vi är ett av få småskaliga, lokalt ägda återvinningsföretag och i år firar vi tio år på marknaden, säger platsansvarige Tomas Kraatari Jonsson.
Tomas är ny på jobbet sedan i maj. Det var Christer Lindberg som startade företaget efter många år i åkeribranschen och även på ett större återvinningsföretag.
– Jag anställde Tomas eftersom jag vill utveckla företaget och hitta nya idéer för verksamheten, säger Christer.
Nya idéer har Tomas gott om. Han började sin yrkesbana på ett mindre företag som köpte upp skrot och menar att det finns likheter med verksamheten som CLÅ driver i dag.
– Det kom en tid då alla små aktörer blev uppköpta och branschen förändrades till att bestå av stora företag med produktionsprocesser som tar emot enorma mängder material för återvinning, säger Tomas. Även om de skulle vilja krävs stora förändringar för att hitta tillbaka till den typ av hantering vi har här.
Han förklarar att återanvändning är steg ett i återvinningsstegen och att han först tittar på det som kommer in utifrån möjlig återanvändning.
– Utan det steget går allt skrot vi köper in till smältning för att sedan komma tillbaka som nytt stål. På det här sättet kan vi hoppa över det momentet och det spar på energi såväl i transporter som i smältning och nyproduktion. Våra kunder finns inom tillverkningsindustrin men är även privatpersoner.
För företagen handlar återanvändning mycket om ekonomi men även vilka krav, i form av certifikat som kräver nyproduktion, som företagen har.
– Det här är nog enklare för mindre företag. De större pratar mycket om det och utvecklingen måste gå åt det hållet men det är ganska komplext.
En ny kundkategori har hittat ut till anläggningen i Svedjeholmen och det är en medveten strategi som lockar dem. Det är inte bara ståldelar som finns till försäljning utan även material och saker från gårds- och fastighetsstädningar.
– Vi utökar med det nu och även dödsbon. Vi har en lokal redo där vi ska öppna en återanvändningsbutik som skiljer sig en del från befintliga loppisar och second hand-butiker i Örnsköldsvik. Redan i dag har vi annat än metall till försäljning. Vi sorterar ut sådant som kommer in, det kan till exempel vara kabel, batterier och enstaka cyklar.
Tomas hoppas att fler kommer tänka som han själv gör om de besöker anläggningen och ser allt material som finns.
– Jag söker alltid efter om saker kan bli till något annat än det varit. Som de här perforerade plåtarna från någon typ av skåp, de skulle någon kanske kunna bygga en svamptork av.
Företag och privatpersoner som vill sälja metall och annat material kan lämna själv eller få hjälp med transport. Runt om i kommunen finns även så kallade föreningslådor där CLÅ står för containern medan en förening får pengar i form av överskottet när materialet skrotas.
– Både i de lådorna och här hos oss är det viktigt att det som lämnas är rent från olja, bensin och andra kemikalier. Lådorna är bra eftersom många kan bidra till en stor inlämning jämfört med en enskild som har ett par kilon den vill bli av med.
Metaller är idealiska för återvinning eller återanvändning eftersom de till skillnad från många andra material inte tappar i kvalité när de används, mals ner, smälts eller löses upp. Eftersom de är grundämnen återfår de alltid sina ursprungliga egenskaper.
– Återvinning kräver också energi men jämfört med nytillverkning är det enorma skillnader i miljöpåverkan. I vår verksamhet ser vi hur sjukt mycket som kastas och jättemycket av det kan återanvändas vilket spar ännu mer energi.