KONST

Åk på konstrunda

Nu till helgen öppnar två intressanta konstutställningar, och en tredje öppnar onsdag 3 juli. Samtidigt finns en alldeles nyöppnad att besöka. För den konstintresserade finns det mycket att se.

Ringarbönninga i Köpmanholmen öppnade nyss sommarutställningen. Där ställer Camilla Thelin, Linda Lundin, Pernilla Tjärnström, Mona Nordin och 7ans fotograf Håkan Nordström ut i olika tekniker. Utställningen pågår till 14 juli, och sedan tar en retrospektiv utställning med Eric Westerlinds konst vid med start 17 juli.
Ringarbönninga är öppen dagligen 12.00-16.00, och här finns dessutom ett café av yppersta klass.

"Silver som skimrar och växer"
Så lyder rubriken på silversmederna Helena Sandström och Caroline Lindholms utställning i Gallri Utås som öppnar nu på lördag, 29 juni. Deras gemensamma utställning breder ut sig på och ovanför det långa vita podiet som är det första man ser när man kliver in i Galleri Utås.
Här finns förutom en rad olika smycken även bruksföremål – som ett riktigt elegant frukost-set, en verklig fröjd för ögat.
– Ett lyxigt set för att förgylla vardagen. Till den lilla te- eller kaffekoppen på morgonen som man så gärna vill njuta av, säger Helena Sandström.
– Silver är så fint, det slits så vackert. Silver är till för att användas hela tiden, fortsätter Helena, och Caroline Lindholm ger ett tips till alla som har bruksföremål i silver hemma:
– Låt dem inte bara ligga i en låda. Silver ska användas!
De två silversmederna träffades när de studerade metallformgivning på Konstfack på 90-talet. Bland lärarna fanns Wolfgang Gessl, mästare i guld- och silversmide, som också har en koppling till Atelier Ädelsmide, verkstaden vid Katarina kyrka i Stockholm som även är ett galleri med butik, och som startades på 1940-talet av Sigurd Persson. Numera är det Helena och Caroline som driver den anrika ateljén.
– Vi har fortsatt i deras spår, säger Helena, som tillsammans med Caroline är de första som ställer ut silver i Galleri Utås.
Båda arbetar också med corpus – ”kropp” på latin – vilket syftar på att silversmeden på ett traditionellt vis driver upp en form och skapar föremål med en kropp, något som har volym. Här visar de bland annat broscher i form av avklippta taggiga rosenkvistar i oxi- derat silver, kompletterat med rosenkvarts. Naturinspiration på hög nivå.
Ett armband med infärgade sötvattenpärlor fångar också ögat där det ligger tillsammans med ett halssmycke i samma utformning.
– Jag inspirerades av ett armband som Marilyn Monroe bar i filmen ”I hetaste laget” och tänkte att jag kunde göra något liknande i pärlor. Jag kallar dem pärlpälsar, berättar Caroline.
Lyft gärna upp det taktila armbandet, det känns nästan levande att hålla i.

”Tillsammans, fast var och en för sig”
I det inre utställningsrummet i Gallri Utås möter vi keramikerparet Karin Bengtson och Dale Karlsson. Karin Bengtson känner vana Galleri Utås-besökare igen sedan tidigare. Hon kommer från Venholm, Vimmerby, är medlem i keramikergruppen Kaolin och säger att hon är väldigt intresserad av plåt och textil, trots att hon alltså arbetar med lera.
– Jag drejar väldigt lite. I stället kavlar jag, och jag tycker mycket om fyrkantiga saker. Det är kanske därför det blivit plåtiga former med textil dekor, säger Karin, som visar lådor och brickor med rutig dekor i olika färger.
– Mishima är en japansk teknik som jag också intresserat mig för. Jag gör små lådor som blivit mina hjärtebarn just nu.
Karins partner Dale Karlsson, som också han är medlem i Kaolin, är en ny bekantskap i Galleri Utås. Dale har en bakgrund som yrkesdrejare på Stenkärlsfabriken i Höganäs och han arbetar främst med den östasiatiska stengodstraditionen med reduktionsbrända glasyrer där resultatet blir kraftfulla och eleganta urnor och vaser med en glasyr som har både djup och liv.
Galleri Utås är öppet lördagar och söndagar 12.00-16.00 och enligt överenskommelse om man ringer 0730-715 041. Utställningarna pågår till och med 4 augusti.


”Tillsammans”
I Brynge konsthall öppnar nu på lördag 29 juni en utställning med Per Elof Nilsson Ricklund och Katrina Pura. Att Per Elof Nilsson Ricklund är en konstnär av yppersta klass vet nog de flesta i Örnsköldsvik vid det här laget. Att hans blivande hustru Katrina Pura från Kalifornien är lika skicklig kan vi konstatera vid ett besök i Brynge Konsthall där de i sommar ställer ut tillsammans, för första gången.
Per Elof och Katrina har ett rejält långdistansförhållande. Per Elof bor, efter nära tio år i Florens, numera i födelsestaden Örnsköldsvik – Katrina i Kalifornien. Men i deras konstnärskap finns många beröringspunkter, som självklart utvecklats under resorna tillsammans där de ägnar sig åt landskapsmåleri.
När de nu ställer ut i Brynge – under rubriken Tillsammans – visar de bland annat upp naturmåleri. Från var sitt perspektiv.
– Jag tror att besökarna kommer att tycka att det är intressant att se hur vi målat samma vy, fast på olika sätt, berättar Katrina på länk från Kalifornien där hon är i full färd med att färdigställa sin första separatutställning som hon ska ha i höst på Monterey Museum of Art.
Katrina berättar också om ett fotografi som Per Elof visat henne, och som inspirerat dem i sitt arbete tillsammans.
– Per Elofs morfar står på en klippa och hans mormor sitter nedanför.
En bild som tagits under en av konstnärsparet Yngve och Ingrid Ricklunds många resor till fjällvärlden, bland annat kring Saxnäs där Yngves bror Folke och hans hustru Emma skapade Ricklundgården som idag är ett museum med möjlighet för konstnärer att arbeta och vistas i Folkes ateljé.
I Brynge konsthall finns nu under utställningen ett verk av Per Elofs morfar och mormor, ett arbete som de gjorde tillsammans.
– Vi visar en stor målning som morfar inte hann göra klar men som mormor avslutade. Den har hängt hos mormor och aldrig visats offentligt tidigare, säger Per Elof och berättar om tankarna bakom utställningen, som är ett led i att Per Elof i fjol fick Nätradalens Konststipendium som Kerstin Nicholson instiftat till sin far Karl Johan Sundströms minne – en stor konstälskare.
– Utställningen handlar i första hand inte om konsten, det är processen att skapa konst tillsammans som är det intressanta, och att skapa en brygga över generationerna. Vi ville göra något intressant som kanske kunde inspirera andra.
Tillsammans arrangerar de två konstnärerna även work shops de två första helgerna i juli, där deltagarna får testa på att måla utomhus.
– Vi blir handledare och deltagarna kan ha vår utställning som inspiration.
Med sina samiska rötter faller det sig förstås naturligt att Per Elof tagit Katrina upp till fjällen när hon besökt Sverige.
– Per Elof blev min öppning till den samiska kulturen, jag visste ingenting om samer innan och jag trodde att alla i Sverige åt rökt renhjärta, säger Katrina och skrattar.
Snö blev också en ny erfarenhet för henne, och en utmaning i måleriet. På utställningen visar hon bland annat upp en vinterbild med en vit Boulonnaishäst med släde i snön – på väg mot Anundsjö kyrka.
– Vi har vänner som föder upp de här hästarna. Jag hittade på ett landskap med hästen och släden, och placerade in kyrkan där. Det är fascinerande med snö för mig som inte vuxit upp med snö. Men det var frustrerande att måla snö, där har jag fortfarande lång väg att gå.
Hästar är Katrina däremot van vid, hon är uppvuxen tillsammans med cowboys, och hon avbildar dem ofta i sitt måleri. Hon är också en alldeles strålande porträttmålare, gå gärna in på purafineart.com och se hennes fantastiska måleri.
– Vi har studerat porträttmåleri tillsammans, det är något av det svåraste man kan ge sig på, berättar hon.
Katrina har som sagt en stor utställning på gång hemma i Kalifornien och för Per Elof väntar i höst en utställning i Kiruna som ett led i att han i våras tilldelades Kirunastipendiet med motiveringen ”Med ett klassiskt måleri och skickligt utförande skapar konstnären poetiska verk som väcker tankar kring ursprung och andlighet.”
– Roligt att få ställa ut i Kiruna eftersom jag känner så mycket folk där. Men först ska vi klara av utställningen i Brynge och man kommer att få se målningar som jag aldrig visat tidigare, och förstås Katrinas målningar.
Brynge Konsthall har öppet måndagar 16.00-20.00, onsdagar 13.00-15.00, lördagar och söndagar 11.00-15.00. Utställningen pågår till 4 augusti

Bill Olson
Sin vana trogen ställer Bill Olson ut i sin ateljé i den gamla tvättstugan i Köpmanholmen, på Bruksgatan 27. Här visar han nya målningar med start onsdag 3 juli.
Bill har öppen ateljé varje dag 13.00-18.00 fram till 13 juli.

En mängd andra konstutställningar pågår också i sommar. Kolla in 7ans stora semesternummer som kommer ut med start 3 juli. Där finns information om alla utställningar.Och har du ännu inte hunnit gå och se ”Heta Arbeten” på Örnsköldsviks museum & konsthall, där nio konstnärer ställer ut, så är det dags. Utställningen pågår till och med 31 augusti och det som ställer ut är Aino Näslund, Anna-Karin Rask, Emil Lindqvist, Emil Österholm, Erika Bredberg Kristoffersson, Ida Arnkvist, Jenny Lundgren, Jörgen Nilsson och Mikael Arvidsson.

 

Publicerat