När testamentet offentliggjordes efter Jonas Nätterlunds död uppdagades en livshistoria som ingen hade någon aning om. Jonas var som enda barn till Sigrid och Johan Nätterlund förstås tänkt att ta över familjens lilla jordbruk i Rössjö. Men så blev det inte.
Hans far dog när Jonas bara var 14 år och hans mamma var sjuklig. Efter att Jonas fullgjort sin värnplikt valde han bort jordbruket och flyttade istället till Stockholm där han fick arbete som typograf på Dagens Nyheter. Han anställdes senare av Expressen där han arbetade fram till pensionen.
Jonas levde enkelt och sparsamt, och ingen hade en aning om att han under åren lyckats samla på sig en enorm aktieportfölj. Allt testamenterade han till dåvarande Sidensjö-Nätra kommun för inköp av konst och skulpturer för utsmyckning av offentliga lokaler och platser.
Idag finns 31 offentliga skulpturer utplacerade, och stiftelsen Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds Minnesfond har nog med pengar för att införskaffa och förvalta offentlig konst för en oöverskådlig tid.
– Värdet på fonden är större idag än 1995, berättar Anders Thorsén, kulturutvecklare vid Örnsköldsviks museum och konsthall, samt samordnare för Nätterlunds minnesfond.
Jonas Nätterlunds fantastiska gåva till sin hembygd har inte bara medfört konstutsmyckningar i och kring Sidensjö och Nätradalen. Hans gärning inspirerade även Mikko Andersson, som vid sju års ålder kom till Köpmanholmen som krigsbarn 1941, att göra samma sak. När Mikko avled 2007 testamenterade han hela sin kvarlåtenskap, cirka 30 miljoner kronor, för att bevara och utveckla museiverksamheten i Bruksmuseet i Köpmanholmen. Denna gåva ledde bland annat till utvecklingen av Herrgårdsparken och uppförandet av den nya Ringarbönninga.
– Utan Jonas Nätterlund så hade inte Herrgårdsparken funnits idag. Det är så fascinerande vad en ensam man kan åstadkomma och Rössjö är förstås en jätteviktig plats för stiftelsen, säger Anders Thorsén.
Rössjö By och Kulturförening förvaltar den gamla 1800-talsstugan där Jonas Nätterlunds mor Sigrid bodde fram till sin död. Huset där Jonas föddes är sedan länge borta.
– Vi bildade föreningen 1996 och använder stugan som samlingslokal, vi har bland annat en vävstuga på övervåningen. Här firar vi också årligen Rössjödagen. Vi har lagt ned mycket pengar och ideellt arbete för att kunna
bevara huset, berättar Hans Vestman.
– Vi renoverar allteftersom vi får in pengar, fortsätter Anders Nilsson.
Den huvudsakliga inkomstkällan är hällakakor, den så kallade Rössjökakan, som säljs i olika sammanhang. En ny bagarstuga är under uppförande för att finnas tillgänglig för framtida generationer i Rössjö.
– Tanken är att kunna baka bröd i bagarstugan till årets Rössjödag 29 juni.
På 100-årsdagen 29 februari är Johannes Nordin, styrelseledamot i stiftelsen, på plats och under några timmar blir det bakning, mingel och samtal om Jonas Nätterlund där bybor säkerligen kommer att dela med sig av sina minnen av Jonas.
– Jag minns att han var här några gånger, han var en timid person och alltid propert klädd. Men efter begravningen av sin mor 1958 kom han inte tillbaka hit, säger Hans Vestman.
En avgjutning i jesmonite av Knutte Westers bronsskulptur ”Hembygd” som står vid Edenborg i Vik kommer också att invigas i föreningsgården i Rössjö. Skulpturen föreställer ett sjuårigt barn med släktskap till hembygden som han lämnat sedan många år, men alltid bär med sig i sitt hjärta.
En stark anknytning till jordbrukarsonen Jonas Nätterlund – en ensam sparare som lämnade allt till sin hembygd.