I år bjuds skoleleverna på älgfärssoppa och andra smakportioner som blodpannkaka, blodpudding och gahkku.
- På Anundsjöskolan tjuvtestade vi att bjuda på renblodspannkaka med lingon och messmörssås, många provade och tyckte att det var gott, berättar köksenhetschef Malin Liv.
Förutom soppan serveras de äldre även blåbärskaka med grädde och kaffeost.
Vill du också testa på de samiska smakerna dagen till ära?
DET HÄR BEHÖVER DU:
160 gram älgfärs
En halv gul lök
120 gram vitkål
6 dl vatten
1 buljongtärning
120 gram tärnad morot
120 gram tärnad potatis
2 msk chilisås
Salt, svartpeppar, paprikapulver
GÖR SÅ HÄR:
Fräs färsen i lite matfett. Tillsätt lök, vitkål och låt det fräsa med färsen en stund.
Tillsätt vatten och buljongtärning och låt det koka upp.
Tillsätt morötter, potatis, chilisås samt kryddor.
Koka soppan till dess att grönsakerna är mjuka,
Späd med vatten om du upplever att soppan är för tjock.
Smaka av med ev. salt och kryddor.