Sedan augusti i år har åtta ungdomar i 20-årsåldern varje torsdag erbjudit läxhjälp till skolelever i högstadieåldern och uppåt. Det i Sörliden-Valla Samverkansförenings lokal på just Sörliden, dit deltagare från såväl Sörliden och Valla-området som Järved och Domsjö tagit sig för att bland annat studera inför engelska- eller matematikprov.
Promise Anozie, en av initiativtagarna, gläds över att uppslutningen har varit stor.
– Vi gör det här eftersom vi vill bidra till ett bättre samhälle, säger han. Jag gillar inte att se hur ungdomar på stan ser upp till de större grabbarna, de som snattar i butiker och ibland håller på med droger. I stället för att följa i deras fotspår vill jag visa att det finns en annan väg, en utväg.
Mohammed Juma Isai och Mohamed Achmed, två andra ledare på plats under dagen, håller med.
– Vi brukar säga; "I stället för att hänga runt på stan måste ni tänka på er egen framtid och då är det viktigt att plugga", säger Mohammed Juma Isai. Att hjälpa till är väldigt kul och vi har sett effekterna; de som struntar i vissa ämnen kommer hit med läxorna och tror att det är svårt, men sedan inser de att det faktiskt är lätt. Och när de sedan skickar in läxorna får de godkänt.
Varje torsdag klockan 17 dyker mellan 10-20 elever upp för att få hjälp med studierna. Vid 20-snåret avslutas alltid passen med en mindre aktivitet, vid ett flertal tillfällen har exempelvis schackklubben SK Örnen anslutit för att lära läxgruppen brädspelets ädla regler.
Ett flertal helger har också en aktivitet modell större genomförts.
– För att vara med då är villkoret att man måste ha varit på läxhjälpen minst två gånger, berättar Mohamed Achmed. Vi har spelat paintball, brännboll och laser tag tillsammans, även badat på Paradiset.
Läxhjälpen på Sörliden har drivits som ett EU-finansierat solidaritetsprojekt och för ändamålet har initiativtagarna beviljats
50 000 kronor.
– Att det finns är jättebra, säger Promise. Det finns många ungdomar som, precis som vi, vill hjälpa till att förbättra samhället men inte har förutsättningarna.
Till jullovet är dock projekttiden slut. Förhoppningen är att andra involverade söker nya EU-medel och fortsätter på den inslagna vägen.
– Många frågar om vi ska vara här efter jul, de vill att det här ska fortsätta – många av dem har inte missat en enda kväll, säger Mohammed.
Hanna Flemström Coleman jobbar som arbetsledare inom integration och internationalisering på kommunens kultur- och fritidsavdelning.
– Det här är ett gäng jättefina killar, säger hon om ledarna för läxhjälpen. Deras idé var väldigt tydlig och passade perfekt inom ramen för ett solidaritetsprojekt, vilket handlar om inkludering och något som ska förbättra samhället i ens närområde. Det ämnet är ganska brett, i Sundsvall beviljades exempelvis ett solidaritetsprojekt med att skriva poesi tillsammans, det bidrar till en ökad god psykisk hälsa.
För den som läst på om och vill starta ett solidaritetsprojekt säger sig Helena kunna stötta en ansökan och berätta mer.
– Det är ganska lättsökta pengar, jag ser gärna att fler nappar på detta.