Nyheter/Reportage

Lugnet vid Skagsudde

7 stopp för kaffe och dopp: Natursköna stigar, pittoresk fiskeby och museum. I Skagsudde spenderar du lätt en heldag. Eller så kommer du bara för surströmmingspizzan.

Bakom disken i Fiskevistet, restaurangen de drivit sedan 2018, står Mohammed och Abbas Malek och förbereder dagen. Hit, till Skagsudde och fiskeläget Skeppsmaln (ja, det heter faktiskt så oavsett vad vägskylten förespråkar), kommer både ö-viksbor och långväga gäster för att bland en hel del annat äta strömming, lax – och den i brödernas händer specialgjorda surströmmingspizzan, med lokalproducerade filéer från Röda Ulven.
– Den är god, säger Mohammed. På den har vi varm surströmming, det hade inte varit något nytt om den var kall. Den lockar folk från hela Sverige.
Restaurangen är öppen alla dagar klockan 11-20, fram till sista augusti eller om vädret tillåter till mitten av september. Samma tider gäller därmed för Surströmmingsmuséet – väl värt ett besök efter kaffet. Här hittas historik, tips på rensningsteknik och förslag på hur surströmming ska ätas. Till och med en snapsvisejukebox, för den som vill lära sig en klassisk text och melodi. Nya inslag för i år är montern med surströmmingsburkar från början av 1900-talet, skänkta av samlaren Robert Lindahl, och den i ofärdigt skick stora träbåt byggd av den numera avlidne fiskaren och kreatören Albert Ölund från Sillviken. Ett skickligt hantverk som visar hur just båtbyggeri går till.
– Här inne kan man gå flera timmar, säger Anette Bodin från Skags kapellag, den ideella förening som står för skötsel, underhåll och guidade turer. 
Utomhus, i naturskön miljö, erbjuder de närliggande omgivningarna också mindre och längre vandringar.
– Börja med att gå Säljägarstigen på en kilometer, säger kapellagets Lars Strand. Där har hittats lämningar från säljägare på 200-talet, ringar av stenar som varit en del av tipis. På den stigen, handikappsanpassad fram till rampen, kommer du fram till havet och fyren, byggd 1957. 
Fortsätt sedan via Fyrstigen, föreslår Lars och Anette, tydligt märkt med blå prickar längs de vidsträckta klipporna. Den som vill bada gör det säkrast på en för ändamålet märkt plats. Väl tillbaka på parkeringen, där en stor tavla informerar om alla sträckningar, tar den korta Landhöjningsstigen dig sedan tillbaka till fyren igen – kanske för att avsluta vid grillplatsen.
– Här vandrar många varje dag, folk uppskattar variationerna med korta och längre sträckor i olika miljöer, säger Lars.
– Och här är det så lugnt, det säger besökare också, säger Anette. Att "här är så stilla att man kan höra vad man tänker".
Glöm inte att köpa hem några rökta sikar eller laxar, uppfiskade av yrkesfiskaren Jonny Sjöblom. En titt i Högbergsgården, en stuga som visar hur de gamla fiskarna bodde på 1800-talet, är också att rekommendera.

Publicerat