Det märks att Abbas Assaf gillar att laga mat – i huset på Håvgatan i Örnsköldsvik hittas inte mindre än tre kök. Här har han bott i närmare tolv år, tillsammans med sin fru Sahar och barnen Fadel, 4, sextonåriga Khwala samt Batoul, snart 20. Från Libanon flyttade han så tidigt som 1989 och sedan dess har han hunnit bli ett välbekant ansikte i Örnsköldsviks restaurangliv.
– Välkomna, hälsar han glatt när 7an anländer och tar ett stadigt grepp om handen. Hur är det, mår ni bra?
Fortsatt leende och pratglad ställer han sig bakom utomhusgrillen där två rejäla bitar kalv redan börjat få fin yta. Här kunde det lika gärna ha legat lamm, ett vanligt köttval när det vankas libanesisk mat. Vilket är precis vad det gör denna dag.
– Libanesiskt, det är medelhavsmat med mycket olivolja, tomater, salt, persilja, olika ostar, mycket lamm och får. Det är spännande mat – och hälsosamt. Jag gillar mixen med grönsaker.
Efter restauranger som Mclays, Afrodite och Splash har Abbas precis öppnat Chicken House, mitt på Storgatan, där det förutom kyckling i en del friterade former även bjuds på ett urval av libanesiskt.
– Jag kan inte stå stilla, säger han om sin företagsamhet. Eller, jag kan om jag vill, men jag väljer att inte göra det. Det kommer hemifrån. Min pappa var egenföretagare i Libanon, han sålde mycket tyg.
– Men snabbmat betyder inte skräpmat, fortsätter han apropå sin senaste restaurang. Det finns små restauranger i Libanon som erbjuder snabbmat som falaffel, shawarma och snacks till den som är lite stressad. Annars, om det är lugnt, är det vanligt att man sitter och äter 3-4 timmar.
Abbas rör sig fram och tillbaka mellan köket och uteplatsen på ovanvåningen. Snart står bordet uppdukat med inbjudande små rätter på fat. Köttet är inte marinerat, endast saltat, för att "den riktiga smaken" ska komma fram.
– Det här är sommarmat. Sallad, aubergine, hummus ... och nybakad potatis, det är gott nu. Först äts mezan som förrätt, sedan kött och potatis. Om du inte vill lägga mezan på tallriken kan du doppa direkt, vi libaneser doppar med libabröd eller romansalladsblad.
Till dryck passar färsk apelsinjuice utomordentligt bra. Den musikintresserade kan också välja att sätta stämningen med någon av Libanons riktigt populära artister.
– Fairuz är ofta i högtalarna på restaurangerna. Umm Kulthum är lite lugnare och passar jättebra att äta till.
Maträtterna säger Abbas inte alls är svåra att laga.
– Följ bara recepten och tänk på att inte ha för bråttom. Libanesiskt innebär att äta i lugn och ro.
Vad gör du annars i sommar?
– Först ska jag se till att få Chicken House under kontroll, sedan är jag ute i naturen med familjen. Jag älskar Sandviken och Salusand, det är en av de bästa stränderna i hela Sverige. Där kommer vi vara mycket i augusti.
Grillade kalvkotletter
(För 4 personer)
Libanesiskt handlar mycket om råvaran. Krydda enbart med salt så att smaken på köttet kommer fram. Men gillar du kryddor går det så klart bra, sujuk är exempelvis ett välkryddat och mycket gott kött. Grilla i cirka tio minuter, med bra distans på grillen, till cirka 140-160 grader.
Hummus
(För 4 personer)
400 gr malda kikärtor
2 msk sesampasta (tahini)
1 tesked salt
1 matsked olivolja
Rör ihop och häll olivoljan ovanpå.
Falafel
(För 4 personer)
400 gr kikärtor, inlagd i vatten i minst 12 timmar
Mixa 100 gr persilja, 100 gr vitlök och 50 gr koriander. Mala kikärtorna med mixen och rulla ihop till en boll, större än en köttbulle. Fritera i 160 grader.
Baba Ghanoj
(För 4 personer)
700 gr aubergine, gräddas i ugnen
ca 20 min (temp 180 grader)
2 matskedar sesampasta (tahini)
1 matsked pressad citron
1 tesked salt
Skala auberginen till 80 procent, lite skal ska vara kvar. Mosa sedan i skål och lägg på sesampastan, eventuellt även lite vitlök.
Sambosa
(För 4 personer)
(hemgjorda friterade piroger)
300 gr vetemjöl
200 gr smör
Ett litet glas vatten
1 tesked salt
1 tesked socker
30 gr jäst
Kavla degen, skär i runda bitar och fyll med röran: 100 gr getost, 100 gr gorgonzolaost, 100 gr persilja, ett ägg samt peppar. Rulla ihop och fritera i 180 grader, ca 1,5 minut.
Tabouli
(För 4 personer)
250 gr finhackade persiljeblad
100 gr finhackad lök
150 gr finhackad tomat
1 färsk citron
10 cl olivolja
50 gr blöt finmalen bulgur
1,5 tesked salt
Rör ihop. Romansallad
vid sidan om.
Bruschetta
(För 4 personer)
Skiva grovlantbröd
200 gr finhackad tomat
100 gr finhackad lök
100 gr finhackade persiljeblad
100 gr färsk vitlök
50 gr basilika
Likt vitlöksbrödet: Lägg röran på baguetteskivor plus lite olivolja och grädda i ugnen, 200 grader ca 15 minuter.
Vitlöksbröd
(För 4 personer)
150 gr smör
150 gr färsk vitlök
50 gr persilja
1 tesked salt
Lägg röran på baguetteskivor plus lite olivolja och grädda i ugnen, 200 grader ca 15 minuter.
Grillad bakpotatis
(För 4 personer)
Grillas antingen i ugn eller i aluminiumfolie på grillen ca 25 minuter.