– Det här är vår stoflock med runt 14 individer, säger Birgitta Andersson. Jag räknar inte in dem när jag kommer till hagen utan letar efter individerna och ser om någon fattas.
Sedan tjugo år tillbaka har Birgitta och maken Sven fött upp tinkerhästar på gården i Östansjö. Fram till 2016 hade de även ett större kobestånd och det var egentligen inte tänkt att det skulle bli hästuppfödning.
– Jag körde grannens hästar när jag var ung och det här med att ha hästar och få föl var en tonårsdröm, säger Birgitta. När jag sökte efter en häst att köpa hittade jag en som var dräktig och på den vägen blev det.
I hagen hälsar Birgitta på Daisy som är dotter till gårdens första sto. I dag har de fyra godkända avelshingstar varav en är egenuppfödd. Tre av dem står på gården i Östansjö och en i Uppsala.
– Vi har tillstånd för sex föl per år men numera blir det inte alltid så många, vi tar ett år i taget. 2017 hade vi ett riktigt jobbigt år då vi först fick in kvarka bland hästarna, sedan drabbades vi av fölsjuka och på toppen av det salmonella. Det var verkligen en hård smäll och vi har tagit det lite lugnare efter det.
Hur salmonellan kunde slå till vet de inte med säkerhet. Det är statistiskt nästan omöjligt att den sjukdomen ska drabba hästar.
– Vi kämpade oss igenom den tiden och nu efteråt tänker vi att om vi lyckades få något negativt som nästan är omöjligt kan vi ju även få något oväntat positivt. Vi repade oss och är glada att det inte hände medan vi fortfarande hade alla kor kvar.
De stora och ofta skäckfärgade, fläckiga, hästarna är bra allroundhästar som passar för både körning och ridning.
– Det är en vänlig ras som är lugn och trevlig, säger Birgitta. Det går även att hoppa med dem och att rida dressyr om man inte siktar på högre klasser och de används till westernridning. Tinkern har ett härligt temperament och är alla olika individer, stabila och tåliga.
I en egen liten flock går det Birgitta kallar för ungdomsgänget. Där finns hästar som är mellan ett och sex år gamla. En bit längre bort finns fölhagen. Där står en av årets nykomlingar, Nolbackens Delight, som föddes i slutet av maj. Mamma Deana håller sig tätt intill och i samma hage går ytterligare ett sto som snart kommer att föla.
– Det blir tre föl i år, säger Birgitta och pekar på några ston som går i hagen på andra sidan vägen. De här väntar på att betäckas men det dröjer ett tag till eftersom vi inte vill få för tidig fölning på våren.
Tinkerhästarna i Östansjö rör sig fritt i stora hagar och har ligghallar att tillgå när de behöver skydd för väder och vind.
– Vi tror på naturlig hästhållning med lösdrift och alla hästar går barfota. Betet kompletteras med grovfoder som vi tillverkar själva här på gården. De har ett naturligt flockbeteende och alla våra hingstar går i hingstflock men på en helt annan plats än stona. De är i olika åldrar och gör upp sin rangordning själva.
Även om allt började med Birgittas passion för hästar är uppfödningen paret Anderssons gemensamma intresse. Sven kommer från en släkt i Skara som födde upp ardennerhästar som visades upp.
– Han fick med sig mycket kunskap därifrån och vi tycker det är roligt att få visa upp våra hästar och att vi har bra avel. Vid premieringen 2017 blev vårt sto Nolbackens Joy bästa treåring och fick vara med på Stockholm Horseshow på Friends Arena tillsammans med sitt föl, det var riktigt roligt. Det här är en hobby för oss och för mig är det en dröm som blivit verklighet.
Tinkerhästens historia
Tinkerhästen avlades fram i generationer av ”det resande folket” på de brittiska öarna. Det var användbarheten som draghäst och det goda temperamentet som gjorde rasen så passande för det nomadiska folkslaget.
De hästar som inte behövdes för eget bruk såldes till bönder och som jakthästar, där de enfärgade hästarna föredrogs. De skäckfärgade fölen lämnades ofta tillbaka och fördelen för nomaderna var att brittiska armén ratade alla fläckiga hästar så de riskerade inte att bli konfiskerade vid händelse av krig.
I dag finns ca 1 500 tinkerhästar i Sverige, många är importerade men det finns numera även svenskfödda tinkerhästar, som de på Nolbackens Tinker i Östansjö.