Att vara rektor på Musikmakarna, låtskrivar- och producentutbildningen som satt Örnsköldsvik på den internationella musikkartan sedan 1998, innebär långa dagar för Ulla Sjöström. Tur då att hon inte har några problem att ta av sig jobbrocken, väl hemma.
– Jag sitter hellre kvar på jobbet och gör klart, sedan kan jag lämna det. Ofta brukar jag börja helgen med en promenad, utan att lyssna på något annat än fåglarna. Det är aldrig tyst på Musikmakarna. Inget fel i det, men ibland är det skönt att bara få höra lite kvitter.
Hemma i Bonäsetvillan pryds flera väggar av en mängd föremål från resor – en hel del från Afrika som tillsammans med Italien är riktiga favoritländer. Här handlar mycket också om mat, film och musik.
– Som ung lyssnade jag mycket på Barbara Streisand, hon har ett sådant uttryck och sångteknik. Runt 25 blev det mer jazz. Här! Den här är så bra, säger Ulla medan hon går igenom LP-samlingen och lyfter upp albumet ”Freetime” av Spyro Gyra.
– På jobbet får jag höra så mycket modern musik, hemma blir det mer gamla klassiker. Jag är väldigt bred i musiksmaken, gillar snygga arrangemang och uttrycksfulla röster. Tina Turner, Randy Crawford, Bob Dylan, Steely Dan... Men lite svårt har jag för en viss typ av modern jazz när det bara blir VM i improvisation hela tiden. Det måste kännas skönt.
Nere i källarvåningen står ett Afrika-inspirerat tv-rum där Ulla ”sätter upp fötterna” när det vankas film. På tv missar hon helst inte ”På Spåret” eller ”Allt för Sverige”. Trots att hon sällan uppskattar komedier, är det ”Pretty Woman” hon svarar på frågan vilken film hon ibland återvänder till.
– Egentligen är den en klyscha, hela filmen. Men den innehåller också humor och självdistans. Jag gillar Julia Roberts resa från att först vara helt uträknad. Och scenen när hon ska äta sniglar fint, den tycker jag är så rolig!
I matväg är det Italien som inspirerar i köket. Ulla som är född och uppväxt i Västerbotten har också alltid länets stolthet till ost i kylskåpet.
– Jag har tagit ner Västerbottenosten till Italien, där jag och min särbo Lasse har ett hus, och de blir helt saliga av smaken. Annars gillar jag enkla smaker. Röding och gotländska lammsnäckor. De få gånger jag köper vin köper jag på flaska, aldrig lådvin. Jag dricker väldigt sällan och tycker om att vara nykter. Så när jag väl tar ett glas ska det kännas lite exklusivt. I dag finns också väldigt goda alkoholfria viner.
Till Ullas hemgjorda pesto är det vitt vin som gäller. Det middagsreceptet ser ut såhär:
Vanligt är att använda pinjenötteri pesto, men hos Ulla byts det ut mot valnötter och sötmandel. Det menar hon ger en mycket godare nötkänsla.
100 gr färsk basilika
100 gr valnötter och sötmandel (skalad, grovhackad)
100 gr parmesanost i kuber
1-2 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor
salt, peppar
Mixa basilikan med allt övrigt, häll samtidigt ner oljan i en stråle till lagom krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfri pasta: tagliatelle mezzanelle, linguine, fettuccine eller pappardelle. Garnera med halvor av körsbärstomat.
I nr 10 av tidningen 7 som utkom i onsdags delar Ulla med sig av favoritböcker, filmer, minnen m.m. Du kan läsa tidningen digitalt om du klickar här.