Skola & utbildning

Många nya grepp på Praktiska gymnasiet

Vissa branscher skriker efter arbetskraft och på Praktiska gymnasiet i Örnsköldsvik gör man sitt bästa för att möta efterfrågan.
Som exempelvis att utbilda elever till en framtid i restaurangbranschen och livsmedelsindustrin.
– Mellan skolorna konkurrerar vi om elever, men samarbetar om annat, säger rektorn Per Håkansson.

Hur ser arbetsmarknaden ut framöver och inom vilka branscher blir det bristyrken? Det är ständiga frågor att fundera kring och inte minst för den som studerar inför ett långt arbetsliv. På Praktiska gymnasiet i Örnsköldsvik finns drygt 100 elever och 13 lärare.
– Det är småskaligheten som gör att vår skola sticker ut. Vi är bra på att individ-anpassa och hitta på individuella lösningar för eleverna, berättar Per Håkansson.
Men han gör ingen hemlighet av frustrationen att det generellt är alldeles för få elever som söker sig till utbildningar som med stor sannolikhet leder till omedelbar anställning.

Drygt 80 procent av skolans elever har nämligen jobb direkt efter studenten. Mot den bakgrunden är det förståeligt att Praktiska gymnasiet, såväl ur ett affärsmässigt som samhälleligt perspektivet, vill knyta till sig så många elever som möjligt.

Ett exempel är att Arbetsförmedlingen på riksplanet söker närmare 6 000 kockar. Den branschen letar förtvivlat efter ny och välutbildad personal, men hos Veronica Scherman som är ansvarig för skolans restaurang och livsmedelsprogram studerar bara en handfull elever.
– Det är alldeles för lite. Fördelen med små grupper är att det är lättare att skräddarsy utbildningen och praktiken för varje elev, men för att tillgodose branschens framtida behov behöver vi många fler. I det perspektivet är jag glad över att RL-programmet på Parkskolan, som tidigare inte fick ta in några elever i årskurs ett, nu får fortsätta, säger Veronica.

Det finns inget annat än att spänna bågen och tillsammans med sina elever öppnar hon idag, 24 mars. PG:s restaurang på skolan.
– Det är ett roligt projekt där elever från andra program deltagit i renoveringen och pyntningen av lokalerna, säger Veronica och fortsätter:
– Vi har ett samarbete med Swiss culinary school i Schweiz och påbörjade nyligen ett med Gastronomihögskolan i Umeå. I vår så skickar vi även fem elever från skolan på utlandspraktik till Spanien där de ska arbeta i två veckor inom sitt område.
Praktiska gymnasiet kämpar på för att locka elever till sig och har till och med för avsikt att lansera inriktningen E-sport bland utbildningarna.
– Dessutom har vi ett hälsocoachprogram tillsammans med Örnsköldsviks folkhögskola samt andra roliga samarbeten, säger Veronica Scherman.

Publicerat