Nyheter/Reportage

Alla helgons dag eller Halloween, vad firar du?

Nu den sista helgen i oktober är det dags igen för Allhelgonahelgen men det brukar variera om man firar Alla helgons dag eller Halloween.

Varje år, sista helgen i oktober så infaller allhelgonahelgen som ursprungligen handlar om att minnas och hedra sina bortgångna genom att tända ljus på deras gravar. Högtiden är i grunden katolsk och fick en ökad betydelse i Sverige under 1900-talet. Dock så är det allt fler som kopplar denna helg till Halloween, en engelsk tradition som genom åren tagit mer och mer plats under Allhelgonahelgen, framförallt hos de yngre.

Allhelgonahelgen innehåller två helgdagar: Alla helgons dag, som alltid infaller första november men firas lördagen närmas efter. Alla själars dag som firas på söndagen efter firandet av alla helgons dag, det är den dagen man traditionellt tänder ljus på gravarna för att hedra de döda. I dag sker detta även redan på lördagen.

Firandet av Halloween har sitt ursprung i Irland och Skottland, namnet kommer ursprungligen från engelskans All Hallows’ Eve. Halloween har kommit att handla med om rysare, skräck, maskerad och bus eller godis, vilket gör denna helg mer populär hos barn och ungdomar.

De yngre generationerna är idag mer bekanta med begreppet Halloween än Alla helgons dag, det är en del av Allhelgonahelgen som många kan tycka är mer kommersiell än vad den är högtidlig. Men många barn ser på denna helg med förtjusning, då de får en chans att klä ut sig, gå på maskerad och äta godis.

Vissa familjer har även som tradition att göra en så kallad pumpalyckta varje Halloween för att ha ute med ett tänt ljus i.

 

Källa: Nordiska Museet

Publicerat