Övrigt

Lindra solbrännan med yoghurt

När solen tittar fram är det många som vill ta vara på strålarna. Sola, bada eller kanske gå en promenad. Men ibland blir det lite för mycket av det goda, och huden blir röd som en kräfta. Detta kan göras för att göra det lite bättre efteråt.

Först och främst, agera snabbt. Solbränna är lömskt, och visar inte sitt rätta jag för än timmar efter man vistats i solen. Det som på stranden kan se lite lätt rosa ut, kan senare bli rosenrött. När brännan dyker upp, sök genast upp skugga och försök behandla det.

Först och främst, återfukta är a och o! Vid solbränna blir huden väldigt torr och huden börjar flagna. Smörj gärna in den med lotion och liknande som innehåller C- och E-vitamin. Slit eller peela INTE bort huden. Det förstör huden ännu mer. I och med att huden blir väldigt torr, drar den åt sig extra mycket vatten från kroppen. Därför är det viktigt att dricka mycket vatten för att inte bli uttorkad.

Vill du använda det som finns hemma i kylskåpet finns det även ett antal hemkurer. Det blir två flugor i en smäll, då man sedan kan äta upp resterna(se bara till och inte äta det man använt på huden...). Till exempel kan man smörja in kroppen med yoghurt, som ska kyla ner, sänka ph-värdet och hjälpa till att läka huden snabbare, enligt mabra,com. Tänk i så fall på att använda en utan tillsatser och helst en med hög fetthalt, och gärna en som är ekologisk.

En annan vinnare för huden är Aloe vera, som läker huden. Se bara till att välja en produkt utan lanolin i så fall, då det kan få skadan att kännas värre.

Vill man både ha kvar kakan och äta den är lavenderolja rätt produkt. Den både lindrar smärtan och ser till att huden inte flagnar  den bruna färgen stannar kvar. Blanda då ungefär 10 droppar med en halv deciliter vatten och applicera.

Men allra bästa kuren är att inte bränna sig från början, att arbeta i förebyggande syfte. Solbränna kan vara farligt i det långa loppet, och kan orsaka cancer, enligt strålsäkerhetsmyndigheten. Använd solskydd och vistas ansvarsfullt i solen.

Publicerat