Övrig kultur

Resor kryddade med möten och mat

Det var i barndomens kök i Bredbyn som intresset för mat startade. Många resor, massor av texter, mängder av foton samt en snillrik idé senare kommer Helén Sahlstrands bok ”Kryddade resor”.

– Jag har alltid älskat att resa. Och att fota och skriva. Det är jättehäftigt att få kombinera de här delarna, säger örnsköldsviksbördiga Helén Sahlstrand som nyligen gav ut sin första bok.

I ”Kryddade resor” får läsaren följa med på en resa kryddad med såväl recept som personliga möten och upplevelser genom fem länder i Sydostasien; med stopp i Thailand och Malaysia, besök i byar i norra Laos, via risodlingar i Kambodja till och intensivt gatliv i Vietnam.
– Hur folk lever bortom de stora turiststråken är det som intresserar mig. Det är där man får se hur människor lever. Hur bönderna har det, hur kvinnornas dagliga arbete ser ut. Det är det jag tycker berikar en resa, det är det som kryddar den, säger Helén som blev resbiten redan i ungdomsåren och ger sig gärna ut på egen hand.
– Jag har alltid varit intresserad av olika kulturer. Min första resa jag gjorde ensam var när jag var 16 år gammal och åkte till Tyskland på praktik. Sen har det fortsatt. Jag längtar konstant efter att få se hur andra människor lever och lära mig mer om olika kulturer.

Genom åren har Helén blivit en rutinerad resenär och har besökt runt 25 länder, varav vissa flera gånger.
– Men det finns ständigt nya länder jag vill se och upptäcka. Det har blivit mycket Asien de senaste åren. De är gästvänliga och länderna är otroligt olika och varierande i utvecklingen.
Det är även därifrån inspirationen till boken om kryddade resor kommer.

Blogginlägg och reseberättelser hade samlats på hög tanken och tanken väcktes redan för sex år sedan att det skulle vara roligt att göra någonting mer än det av alla resor. Det skulle dock dröja många år innan konceptet – att kombinera en resebok med recept – kom till henne och hon fick tid och tillfälle att förverkliga idén.
Först var tanken att få den utgiven via ett förlag, men då Helén var intresserad av hela processen med skrivande, fotografering, att göra recept och fixa formgivningen så beslutade hon sig för att ge ut boken själv.

Recepten i boken har hon samlat på sig genom matlagningskurser runt om i världen och genom att be om dem när hon ätit någonting riktigt gott, som en av favoriterna, ”Fish amok”, en fiskrätt från Kambodja med citron, kokosmjölk, nötter och chili.
– Sedan har jag provlagat hemma i köket för att de ska passa svensk köksutrustning och svenska råvaror. Det ska ju ändå smaka som det gör på plats. Jag beskriver maten och hemligheten bakom maten – matkulturen.

Senaste besöket i en annan matkultur var Indien, varifrån Helén nyss kom hem. Där har hon rest runt i en månad för att samla information, få inspiration och bara njuta. Som vanligt reste hon med lätt packning, utan så mycket planer. Och som alltid när hon är ute drar hon sig inte för att snacka med lokalbefolkningen var hon än befinner sig.
– Det är det som är tjusningen. Om jag får tips om en mysig bergsby vill jag inte ha bokat upp mig på ett hotell i en speciell ort med tider som jag måste passa. Jag vill kunna låta resan styra, säger Helén och berättar om när hon passerade en risodling i södra Kambodja och helt sonika gav sig ut för att snacka med risbönderna och se vad de gjorde, vilket resulterade i en lektion i att skörda ris och en inbjudan till gården för att se hur riset sedan förbereddes.
– De tyckte att det såg roligt ut när jag försökte göra som dem. Men att våga vara nyfiken och respektera deras sätt att leva är ett bra sätt att lära känna folk och få se mer utanför de vanliga turiststråken. Att sitta på deras små pallar och skära grönsaker mot betonggolvet – det är en sådan sak man inte gör så ofta, säger Helén som starkt rekommenderar andra att ge sig ut på egen hand.
– Det stärker självförtroendet att känna – det här kan jag ju. Sen underlättar det om man vill kunna ta dagen som den kommer.
Ensamresandet kommer dock få ett slut ganska snart. Helén är nämligen gravid och väntar en liten redan i sommar.
– Man får resa på lite annat sätt, men i och med att jag har resvanan inne blir det nog inte så svårt, bara annorlunda. Att resa med barn öppnar nog för andra möten och kanske blir det en ”Kryddade resor med barn” framöver.

 

Publicerat