Malin H

Kall paj till många eller få

Det är otroligt många som efterfrågat receptet på de kalla pajer vi bjöd på i samband med Lunas namngivning och 30 års-firandet av mig så här kommer det. Inom parentes har ni måttangivelserna för en normal pajform.

Paj med kall fyllning, 20 pajer, 200°

Deg;

3 kg. smör * (150 gr.)
3 dl. kallt vatten (2 msk.)
9 liter siktat dinkel * (3 dl.)

Blanda samman allt, gärna med en hushållsassistent annars fördelat på exempelvis 3 stora skålar, 1/3 i taget. Tryck ut i formar och nagga lätt med gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca. 10 min. i 200° tills ytan fått ytterst lite färg och känns 'torr'. Styckfrys. Ta fram ca. 15 min. innan fyllning och servering.

Kall fyllning;

8 hinkar Turkisk youghurt * (2 ½ dl.)
4 brk. pesto * (2 msk.)
4 brk. soltorkade tomater * (6 st.)
8 brk. urkärnade oliver (1 dl.)
1 hel vitlök * (1 vitköksklyfta)
½ dl. grovmalen svartpeppar
½ dl. chiliflakes
2 msk. salt *

Garnering;

20 st. tomater * (1 st.)
2 påsar solroskärnor * (1 msk.)

Grovhacka oliverna och finhacka tomaterna. Blanda samman allt i en stor skål (vi har en rostfri bålskål från IKEA som visade sig vara oumbärlig!!!) och ställ svalt fram till servering. Fyll de upptinade pajskalen och garnera med tomater och solroskärnor.

Servera genast tillsammans med en god sallad (vi hade isbergsallad, ruccola * och hemodlad bladspenat *.)

 

Publicerat