JUL

En hel herrgård av pepparkaka

För fjärde året i rad har de båda 15-åringarna Nova Seijsing och Elise Eriksson samlats för sitt stora decemberprojekt – en skapelse med pepparkaksdeg som grund och massor av kristyr för detaljarbetet.

I fjol blev det en kyrka. 2025 års kreation resulterade efter 23,5 timmes effektiv byggtid i ett gammaldags svenskt herrgårdshus, med helt egenritade mallar och smyckad från tak till grund.

Antalet plåtar som skickats in i ugnen har blivit många.

– Vi kan inspireras av exempelvis Pinterest men vi kopierar inte. Det här är det största bygget vi gjort, säger Nova.

– Svårast är att få rätt vinklar, man behöver verkligen tänka matte. Att spritsa är roligast, det är som att måla, man ser något komma fram. Vi gör egen kristyr, den man köper är oftast för lös, säger Elise.

Nova bor i Gottne och Elise i Svedjeholmen. Att skapa tillsammans har blivit en form av umgänge och att bygga tillsammans inför jul är numera tradition.

– Vi gillar julen, det är en jättemysig högtid. Folk kan säga ”ni borde sälja eller ställa upp i tävlingar” men vi gör det för gemenskapens skull. Vi får se vad det blir nästa år, vi sätter av en helg och bestämmer oss då.

Den stora frågan är kanske: Kommer ni att äta upp huset efter jul?

– Nä, det blir nog lillebrorsans uppgift att äntligen få slå sönder det, han har redan försökt, säger Elise och skrattar.

Så gör du Nova och Elises egen kristyr!

4 dl florsocker

1 äggvita

1 tsk ättika

(till sitt årliga pepparkakshus använde de 14 dl florsocker, 3 tsk ättika och 3 äggvitor)

Vispa ihop ingredienserna så att kristyren bli fluffig och bildar en topp som böjs lite när du drar upp vispen från skålen. Häll i mer florsocker/ättika om konsistensen känns för mjuk/hård.

TIPS!

Spritsa delarna innan montering och använd tyllpåsar, plastpåsar går ofta sönder.

Publicerat