Till att börja med görs insatser vid Cityleken, där två träd ska ses över. Dessa är mycket stora lindar som redan har en så kallad kronstabilisering, en form av säkerhetsanordning för grenverket. Denna behöver nu kontrolleras och bytas ut för att fortsatt vara säker.
– De här stora träden är mycket värdefulla – både för människor och för djur. De skapar skugga varma dagar, är hem för fåglar och andra smådjur och bidrar till en trivsam miljö i centrum. Därför känns det extra viktigt att ta hand om dem på bästa sätt, säger Anna-Sofia Malmström, stadsträdgårdsmästare vid Örnsköldsviks kommun.
Liknande åtgärder kommer även att göras på två träd vid Örnsköldsviks museum och i Stadsträdgården.
En satsning för framtiden
– Att ta hand om våra träd är en långsiktig investering. Vi har få riktigt gamla och stora träd kvar i centrala Örnsköldsvik, och ju äldre och större ett träd är, desto fler viktiga funktioner fyller det i stadsmiljön, säger Anna-Sofia.
Förhoppningen är att kommunen de kommande åren ska kunna arbeta mer systematiskt både med att vårda befintliga träd och plantera nya för framtiden. På så sätt tryggas både stadens grönska och viktiga ekosystemtjänster för kommande generationer.
Vad gör en arborist?
Arborister är experter på träd. De arbetar både med att ge rådgivning och mer konkret med exempelvis beskärning. Allt med fokus att träden ska leva länge och inte utgöra risk för människor och egendom, så att vi i förlängningen får njuta av och känna oss trygga att vistas under dem.