SAMHÄLLE

Unikt utbyte i Örnsköldsvik

För första gången i Sverige har ett Erasmus plus-projekt med fokus på unga med intellektuell funktionsnedsättning genomförts – och det i Örnsköldsvik. Under en intensiv vecka har deltagare från fem olika länder förenats genom dans, musik och teater.

Ett unikt ungdomsutbyte har nyligen genomförts i Örnsköldsvik. Under en vecka har kreativa workshops stått i centrum när sju lokala ungdomar samt vardera fem från Grekland, Spanien, Bulgarien och Rumänien byggt broar mellan språk, bakgrunder och funktionsvariationer. Det i projektet Culture For All – Embracing Diversity; i Sverige det första av sitt slag inom EU-programmet Erasmus plus där fokus helt lagts på unga med intellektuell funktionsnedsättning (IF).

Bakom initiativet står Örnsköldsviks kommun och H1 Sliperiet.

– Många med IF har inte samma möjligheter som andra, speciellt kanske inte i länder som är mer socioekonomiskt utsatta, och det finns inte så många utbytesprojekt i Erasmus plus för just den här specifika målgruppen, säger fritidskonsulent Beata Orlos om bakgrunden till projektet som förlagts till Hampnäs gymnasium i Själevad.

– För vissa av ungdomarna är det första gången de sover hem-ifrån eller träffar någon från ett annat land. Det blir till en livsbejakande och kanske till och med livsförändrande upplevelse. De får träna sin sociala förmåga och sin engelska, testa sina gränser och utvecklas som person, säger kollegan Marie Korvala.

Med estetiska uttryck som verktyg har deltagarna under veckan hittat sätt att uttrycka sig, bygga vänskap och självförtroende. Projektet erbjuder tre olika inriktningar: dans, musik och teater.

– Här kan alla vara med oavsett tidigare erfarenhet, säger dansledaren Pako Francisco från Portugal som i sin workshop blandar olika dansstilar och förordar vikten av att våga göra misstag.

– Att lära sig dansa ger en styrka deltagarna kan bära med sig hela livet. Man lär sig att handskas med något som kanske inte går som tänkt, vågar göra misstag och fortsätta framåt.

Örnsköldsvik har även tidigare sökt EU-medel för utbyten i Erasmus-programmet under Mucf, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Med just denna inriktning är som sagt kommunen först ut i Sverige.

– Förarbetet är ganska mastigt så det känns fantastiskt kul att ha fått till det, säger Beata.

Och kul har bevisligen även de utländska deltagarna haft. När 7an besöker Hampnäs är energin hög och skratten många. I musikgruppen jobbar ledarna, däribland Mike Johansson från H1 Sliperiet, med rytm, rörelse och hur kroppen påverkas av ljud. Redskapen är piano, synt och trummor.

– Jag har så många känslor, jag älskar att vara här, säger deltagaren Lamine Bachir från Spanien glatt och fortsätter:

– Jag har fått nya erfarenheter, nya infallsvinklar och mycket äventyr. Jag kommer hålla kontakten med alla jag lärt känna.

Ett mål med projektet har också varit att engagera ungdomarna till att bli aktiva medborgare med en känsla av att vara en del av Europa.

– Med tanke på världsläget i dag är det extremt viktigt att skapa trygghet mellan länderna, säger Beata.

– Att se hur någon från ett annat land är ganska lik sig själv är avdramatiserande på ett sätt, säger Marie.

Förutom workshops har veckan bjudit på utflykter, matkultur och en stor dos umgänge. Veckoslutet avrundades med en allmän föreställning där dans, musik och teater flätades samman.

Sofie Åhlander från Örnsköldsvik var en av deltagarna som valde inriktningen dans.

– Jag ville vara med för att lära känna nya personer och det har varit superkul, jag har aldrig tidigare varit så trött samtidigt som jag varit så tacksam – jag kommer ta med mig och minnas allt från den här veckan, säger Sofie.

Publicerat