Den ska inte konkurrera med hans restaurangverksamhet på fastlandet. När Ante Westermark lättar en metaforisk ankare och på fredag 13 juni sjösätter sitt senaste projekt är kursen sedan länge utstakad:
– Ja, det här blir något helt annat än The Chef, säger krögaren och entreprenören om The Boat som ligger förtöjd vid hamnen i Örnsköldsvik, ett stenkast från Elite Hotel och The Bishops Arms.
Det är det gamla fartyget M/S Poseidon som fräschats upp. Byggd 1961 i Danmark tjänstgjorde den länge i södra Sverige som passagerarbåt och under skaldjurskryssningar. En handfull år under 2010-talet fungerade den även som restaurangbåt i Örnsköldsvik innan den förblev overksam och stillastående i närmare tio års tid.
– Jag såg den i vattnet varje dag sedan jag öppnade The Chef. En dag var det en gäst som sa att jag borde prata med ägarna och starta en restaurangbåt. Och jag tänkte: "Jag gör det". Det var i höstas.
Därefter gick det fort. Två månader senare var hyreskontraktet undertecknat av ägarna Patrik Hedberg och Peter Stattin och efter en tid av idogt planerande och fixande har fartyget nu fått sin nya placering, redo för premiären.
– Man får lära sig mycket hur en båt fungerar, det är mer invecklat än vad jag trodde. Jag kan vara ganska naiv när jag ger mig in i saker och bara se möjligheterna. Men både jag och frun gillar projekt där vi lär oss något. Det är kul att ha den möjligheten, att få göra något man tycker är roligt. Det är verkligen tacksamt och få förunnat – det är lyx!
Under öppningshelgen får gästerna stifta bekantskap med en sommarmeny i bufféform. Tyngdpunkten ligger på skaldjur och fisk med asiatisk inspiration.
– Mycket vitlök, chili, koriander ... Tonfisk och rökta blåmusslor. Men vi har även goda köttbitar. Det kommer bli sjukt bra, jag gillar tanken kring maten, att det är mycket smak utan konstigheter.
Som en av fyra nyrekryterade ser restaurangchefen Hanna Nordin, hemvändaren som det senaste decenniet arbetat inom restaurangbranschen i Madrid, fram emot det som komma skall.
– Jag vill sätta min egen prägel och våga köra drop in. Allt ska inte vara uppbokat, köket ska vara flexibelt och öppet hela dagen, säger Hanna och fortsätter:
– Jag vill även satsa på turisten, att vi på båten kan vara lite av turistguider och samtidigt få till mer häng. Dofterna från matlagningen på soldäck kommer att sprida sig över området och skapa en känsla av utomlands medan ett kompisgäng ska kunna dricka bubbel i loungen hela kvällen.
Loungen är placerad i främre delen. På soldäck, med stängningsbara plexiglasfönster för blåsiga och regniga dagar, får cirka 60 gäster plats. På nedervåningen hittas ytterligare sittplatser runt baren, i angränsning till det stora köket. Planen är att hålla öppet året runt med större fokus på gruppbokningar under de kallaste av månader; januari, februari och mars. En stor flytbrygga löper längs långsidan, tillgänglighetsanpassad för rörelsenedsatta att ta sig ombord, samtidigt som båtgäster ska kunna lägga an i det Ante benämner som "sail-in".
– Vi får hela tiden frågor om när vi ska öppna, det är jäkligt skoj, säger Ante. Samtidigt blir det även att "nu måste vi leverera, nu måste det bli bra". Och det kommer det att bli.
Om Ante får som han vill kan The Boat även fungera som musikscen. En dröm är nämligen att boka in en och annan musikakt att ge konsert från översta däck med publiken stående på parkeringen nedanför.
– Det hade varit häftigt, säger Ante och ler stort.