KRAVEN FÖR ATT få ha gårdsförsäljning är att produktionen ska vara småskalig vilket innebär en årlig produktion på högst 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa drycker upp till 10 procent alkohol (till exempel öl och cider) eller 200 000 liter jästa drycker över 10 procent alkohol (till exempel vin).
Försäljningen får dessutom endast ske till konsumenter som har deltagit i ett kostnadsbelagt besöksarrangemang om minst 30 minuter, som har anknytning till den alkoholdryck som tillståndet gäller. I samband med arrangemanget ska information också lämnas om alkoholens skadeverkningar.
– Det funkar inte för oss. Det blir både för dyrt och krångligt. Först ska vi ha 30 minuters genomgång och under 15 minuter av det ska vi prata om alkoholens skadeverkningar. Efter det ska vi försöka sälja nio flaskor öl till en besökare. Redan där har vi bekymmer, det känns inte speciellt rätt att göra det här så vi kommer inte att ha gårdsförsäljning som det ser ut med de här reglerna, säger John Heffsten, som driver Hädanbergs Bryggeri med hjälp av sönerna Andreas och Daniel.
Heffsten är också kritisk till den avgift som kommunen tar ut för tillståndet.
– De vill ha 14 700 kronor. Jag har ett stadigvarande tillstånd för vår restaurang men ska ändå betala en avgift för ett tillstånd för gårdsförsäljning. Jag erbjöds en rabatt men det kostar ändå 10 900 kronor. Dessutom tillkommer en årlig tillsynsavgift på nästan 5 000. Det här är väldigt tråkigt ur turistsynpunkt, jag ser det inte som något annat än att vår egen kommun sätter stopp för gårdsförsäljning.
Hädanbergs Bryggeri producerar i dagsläget mellan 6 000 och 10 000 flaskor öl årligen och deras produkter levereras till lokala krögare och finns även att beställa på Systembolaget.
– Planer finns på att utöka produktionen så småningom men just nu jobbar vi med restaurangen. På sikt tror jag säkert att vi kommer att öka, säger John Heffsten.
Minna Kraatari, som tillsammans med maken Tomas driver High Coast Flavours ser däremot positivt på den nya lagen om gårdsförsäljning.
– Det är en möjlighet för oss att göra något här hemma och vi har absolut planer på att söka tillstånd. Vi vet att det kommer att kosta en del, men inte exakt hur mycket. Vi kommer att söka så fort det är möjligt och vi vet att handläggningstiden för tillståndet är några veckor, säger Minna Kraatari.
High Coast Flavours produkter finns inte att köpa på Systembolaget men de planerar för gårdsförsäljning av både cider och vin.
– Vi har också tagit fram ett vin som vi just levererat till Matstudion. Till hösten siktar vi på en laddning av 700 liter cider och vi planerar även att ta fram en glögg framåt jul. Det här är fortfarande en hobby för oss, men det finns kapacitet att skala upp produktionen.
Även Forss Destilleri, som drivs av Lars och Kerstin Jacobson, är positiva till gårdsförsäljning.
– Självklart vill vi ha gårdsförsäljningen. Men vi är fascinerade över skillnaderna mellan kommunerna, medan vissa kommuner redan har kommit igång så har vi inte fått några tydliga besked hur vi ska gå till väga, säger Lars Jacobson, som säger att han saknar en proaktivitet från kommunens sida.
– Om man bara velat så hade Ö-vik kunnat vara den första kommunen och fått positiv uppmärksamhet i riksmedia.
Forss Destilleri har haft besök av bland andra kommunens tillväxtavdelning och politiker och de säger att de upplevde allt som väldigt positivt. Men när de haft kontakt på tjänstemannanivå har de fått svar att det inte går att göra något förrän efter att lagen om gårdsförsäljning trätt i kraft.
– Vi har haft kontakt vid ett flertal tillfällen, vi vill veta om vi behöver förbereda oss på något vis och om lokalen måste se ut på något särskilt sätt. Nu när lagen har trätt i kraft vore det gentilt om de kunde återkomma till oss och berätta, säger Kerstin Jacobson, och Lars lägger till:
– Vi vill ha en positiv dialog med kommunen och från politiskt håll har vi blivit påhejade. Vi vill ha gårdsförsäljning, men hur ska vi göra det här tillsammans för att det ska gå fort och smidigt? Den frågan har vi inte fått svar på.
Kommunen svarar på kritiken
Eftersom det från ett par håll har kommit kritik mot hur kommunen hanterat frågan om gårdsförsäljning har vi ställt frågor som Magdalena Alehagen, tf enhetschef på miljö- och hälsoenheten, svarat på.
Producenter uppger att de inte fått tydliga besked hur de ska gå till väga för att få tillståndet. När kan producenter ansöka och hur lång är handläggningstiden innan de får göra ett prov i alkoholkunskap?
– Vi har arbetat aktivt under våren för att förbereda inför att gårdsförsäljningen ska träda i kraft. Producenter har kunnat ansöka från 1 juni. När vi tagit emot en ansökan så kontaktar vi den sökande för att boka in tid för kunskapsprov. Eftersom det är en ny typ av handläggning så vet vi inte exakt hur lång tid det kommer att ta, men vår estimering är att processen tar totalt 12,5 timmar. Vi kommer att jobba så skyndsamt vi kan och även utvärdera handläggningstiden efteråt.
Producenter förvånas över att i några kommuner är gårdsförsäljningen redan igång. Vissa kunde göra provet i alkoholkunskap redan på söndag morgon 1 juni. Men inte i Örnsköldsvik, varför?
– I tillståndsprocessen för ett bolag som inte har serverings- eller provsmakningstillstånd sedan tidigare ingår flera olika moment; granskning av egenkontrollprogram, utredning av ägarförhållanden och granskning av ritning för försäljningsutrymmet. I processen ska även remisser skickas till Polis, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. Som jag har förstått det har några andra kommuner valt att handlägga annorlunda för sökanden som har serverings- eller provsmakningstillstånd sedan tidigare. Jag kan inte svara för deras arbetssätt, men min bild är att det är ett fåtal kommuner som valt att jobba på detta sätt.
Producenter upplever en tröghet i kontakten med kommunen. Hur upplever du er kontakt med alkoholproducenter som vill öppna för gårdsförsäljning?
– Vi har en förståelse för att det hos producenter funnits en vilja av att få tydliga svar kring vad som krävs för att få ett tillstånd för gårdsförsäljning. Man vill veta vad man behöver göra inför att ansöka om tillståndet och även många praktiska frågor kring besöksarrangemanget och försäljningen av alkohol. Processen inför att den här lagstiftningen skulle träda ikraft har varit forcerad, och föreskrifterna som visar på hur lagstiftningen ska tillämpas kom nu i maj. Vi som alkoholhandläggare har inte kunnat gå ut med så mycket information på grund av att vi behövt vänta in Folkhälsomyndighetens information kring vad denna lagstiftning innebär.
Producenter är förvånade över att det skiljer så mycket i avgifter mellan kommuner, hur ser du på det?
– Det är upp till varje kommun att besluta om sin taxa. Avgifterna är tänkta att täcka den arbetstid som behövs för tillståndsgivningen för att kostnaden inte ska tas från skattemedel. Då det är en ny typ av tillstånds-process har vi fått beräkna hur mycket tid vi tror att handläggningen kommer att ta. Vi kommer att utvärdera om den uppskattade handläggningstiden stämmer och om taxan ligger rätt.