Som en del av maker town inleds Kulturskolans dag under lördagen publikt i bästa New Orleans-tappning när stockholmsbaserade Storstan Street Brass blandar den klassiska brassmusiken från USA med såväl funk och hiphop som svensk popmusik under den årliga paraden från Nolaskolan ner till Stora torget i Örnsköldsvik.
– Det kommer bli ett bra drag med hundratals blåsare och trumslagare till svängig jazzmusik – hundra procent glädje, säger kulturskoleläraren Simon Fransman.
Den traditionsenliga paraden med elever och lärare från Kulturskolan startar klockan 11.10. Under fredagen håller gästerna från huvudstaden workshop.
– Då lär vi oss låtarna ordentligt, att improvisera och hur vi ska gå med swagger! Att vi fått hit bandet betyder jättemycket för eleverna, framför allt för de som spelar blås. Det har pratats om blåsinstrumentkris i hela landet, det gamla gardet börjar gå i pension, men här frodas vi på bleckblåssidan. Att få samla alla blåsare och ta plats i stan är jättestort.
Mellan klockan 11.30-14.00 väntar sedan flera uppträdanden på Stora torget och utanför Port 9. På Örnsköldsviks museum ställer bildelever ut sina alster och filmsugna tar sig med fördel till den kostnadsfria Länsfilmsfestivalen på Palladium klockan 13.00 där elever från länets kulturskolor tävlar om Publikens pris och en direktbiljett till Story Filmfestival i Sundsvall.
– På förmiddagen möts alla och gör film tillsammans, det är så häftigt att se hur ungdomar som aldrig tidigare träffats samlas för att berätta historier och är så kreativa; från ingenting har de färdiga treminutersfilmer på bara några timmar, säger kulturskolans filmpedagog Bobby
Andersson som med kollegorna Linnea Norrby och Jan Dufva undervisar i animation och filmproduktion.
Susanne Thorén är producent för Kulturskolans dag.
– Det här är den årliga dagen då hela kollegiet samlas och det är så kul. Mycket av det vi gör döljs lite i skolornas lokaler, nu får vi känna och visa upp att det här är vi, både lärare och elever. Det är annars svårt när man inte har en
gemensam lokal att ses naturligt på. Det här är en dag eleverna får vara stolta och känna samhörighet med andra kulturskolegrupper – vi har startat kulturskolans ungdomsråd för att höra vad eleverna tänker och en fråga de lyft är just att få träffa varandra mer. Det är en styrka i det, vetskapen att fler håller på.
Hur mår Kulturskolan i dag?
– Vi har några pensionsavgångar och rekryterar nytt. Det känns jättebra just nu, nu när vi får fokusera på verksamheten i stället för på besparingar. När vi får göra det vi älskar: Att ägna oss åt eleverna. Det är vad alla lärare vill göra.