KULTUR & FRITID

Körglädje i Själevad

Med rekordmånga barn i körverksamhet och extrainsatta gudstjänster till följd uppmärksammas nu Barnkyrkan i Själevads församling nationellt.
– Tänk att vi får vara med om det här, säger ledaren Annie Löfqvist.

I Själevads församling har sedan 2010 något stort vuxit fram. Som ett alternativ till Svenska kyrkans traditionella miniorgrupper – fritidsverksamheten för barn och ungdomar där lek och pyssel oftast står i centrum – har ledarna för Själevads så kallade Barnkyrkan valt att satsa på musik och sång.

Resultatet efter 15 år: En levande och växande körverksamhet med över 200 barn från lågstadiet till gymnasiet. I Barnkyrkan, i dag en stor pulsåder i församlingen, är prästen Zandra Zinner och fritidsledaren Annie Löfqvist tillsammans med Anna Åström och organisten Marie Hörnell engagerade ledare.

– Det är galet många barn och det känns helt fantastiskt, lite som att trägen vinner, säger Zandra, som i takt med det tilltagande
antalet barn även sett hur Barnkyrkans gudstjänster – där barnen också involveras att hälsa välkommen, ta upp kollekten, läsa texter och leda böner – blivit alltmer populära, inte minst på grund av intresserade mammor, pappor och far- och morföräldrar.

– Gemene man tänker kanske att det sitter några fåtal i kyrkbänkarna, fortsätter Zandra. Men vi får faktiskt dubblera antalet gudstjänster eftersom de är så välbesökta – och det känns verkligen som en wow-grej. Vi har hållit på med det här i 15 år och tycker att det är så vansinnigt roligt.

KONCEPTET, menar Annie, är helt enkelt att musik lockar och att barn i sig har en naturlig kreativitet. Utöver det står hennes alter ego, kyrkoclownen Signe, för en viktig del av framgångssagan.

– Förut kom många 4-5-åringar till kyrkis-
grupperna, eller barntimmarna som det hette då. Men efter skolreformen hamnade alla på förskolan och jag fick hitta andra sätt att skapa relationer, säger Annie, som 2008 klädde ut sig till clown för att jobba med värdegrundsarbete på Själevads förskolor.

Det gör hon fortfarande, tre gånger per termin. Bland annat om vikten av turtagning, vara en bra kompis och att ta hand om naturen – alltid med kroppsspråk och humor.

– Mycket handlar om att jag missförstår och att barnen kommer med svaren, precis som under Barnkyrkans gudstjänster. Det var så det började och eftersom många redan känner Signe tycker barnen att det är mysigt när de bjuds in till hennes kör.

BARNKÖRERNA är dock inte bara aktiva i kyrkan – de deltar även i konserter och resor. Särskilt lockar den i slutet av maj annalkande resan till Oslo där tusentals ungdomar från hela Norden samlas till Soul Children Festival. Något som liknas med en tre dagar lång melodifestivalfest för gospel, något som 14-åriga Sally Lindh och Lova Andersson ser fram emot.

– Vi är jättetaggade, säger Lova, som likt Sally säger sig trivas fantastiskt bra i själevadskören.

– Vi är som en stor familj, det är som ett andra hem, fortsätter hon. Jag känner en sådan energi och glädje när jag sjunger i kören.

– Det är befriande att sjunga mer än bara hemma i duschen, säger Sally. Här finns verkligen en gemenskap – det är upplyftande.

FÖR ATT BEVARA glädjen och engagemanget arbetar ledarna bakom Barnkyrkan ständigt med utvärdering och utveckling. Och nu uppmärksammas deras driv när Härnösands
stift nominerar Barnkyrkan till Svenska kyrkans årliga liturgipris, instiftat för att uppmuntra utvecklingen av och belöna nyskapande insatser inom gudstjänstlivet.

– Man blir ödmjuk. Det är en bekräftelse att man har något på gång, säger Zandra Zinner glatt.

Publicerat