HÅLLBARHET

Hot och hopp för våra vatten

Vi behandlar vattnet som en stor soptunna men de krafter som verkar för förändring blir allt fler.
Det menar Martin Falklind från SVT:s ”Fiskarnas Rike” som 23 april föreläser i Örnsköldsvik.

Den populära serien "Fiskarnas Rike" i SVT har nyligen fått en uppföljare. I säsong två fortsätter naturfilmaren och programledaren Martin Falklind att både visa det spännande djurlivet under vattenytan och dokumentera hoten mot Sveriges fiskar och våra älvar, sjöar och hav.

2022 föreläste han i ämnet i Örnsköldsvik. Nu kommer han tillbaka.

– Jag kommer att berätta hemska sanningar om hur vi fortfarande inte lyckats skapa en hållbar fiskeförvaltning. Det grundläggande hotet är hela vår attityd till vattnet i vilket vi obemärkt och utan opinion kan slänga vårt skräp, dumpa vår skit och överfiska. Gjorde vi liknande på land hade vi fått bygga ut fängelserna, säger Martin som föreläst för riksdagen och i maj besöker EU-parlamentet efter att serien fått sin engelska version.

I den nya säsongen pekar han samtidigt på en positiv utveckling.

– Jag kommer även lyfta goda exempel om det arbete som görs runtom i landet, medvetenheten är mycket större än för 20 år sedan för nu ser människan med egna ögon vilket elände vi skapat. Media rapporterar, kommuner börjar göra bra saker, människor restaurerar bäckar och anlägger våtmarker.

Hur ser det ut i vårt område i Örnsköldsvik?

– Längs kusten i Östersjön är strömmingen på den lägsta nivån i mannaminne, där är det totalt mörker. Vi behöver göra ett studiebesök i Estland, där har man sedan 1947 haft en hållbar förvaltning av sin strömming. De har 2 000 yrkesfiskare med en befolkning på 1,5 miljoner, i Sverige har vi 750 på tio miljoner. Det är att sätta perspektiv på hur illa vi behandlar vårt hav, säger Martin Falklind som tror på en tredje säsong av serien.

– Första säsongen tog fyra år att göra, vi var slutarbetade men räknade inte med den veritabla succé som följde. Säsong två har setts av ännu fler och skapat en ännu större respons. Nu ska vi ta vår första sommarsemester på sju år och klura på en tredje, det vore nästan tjänstefel annars.

Föreläsningen på Nolaskolan 23 april arrangeras av Studiefrämjandet och Sportfiskarna Region Norr i samverkan med SFK Storfiskarna samt Örnsköldsviks kommun och Moälvsfisket.

Publicerat