Vincent och Alexander Hedberg var fyra år när de hittade familjens schackbräde och ville spela. Pappa Christoffer förklarade att de var för unga men där hade han fel. Pojkarna lärde sig och nu har de spelat schack i två år. Ett sätt att bli bättre i schack är att gå med i en klubb och träna tillsammans med andra. Den möjligheten erbjuder SK Örnen Schack varje måndag till barn och ungdomar från fem till 25 år.
Varje kväll inleds med en genomgång framför storskärm. Olika termer förklaras och på det digitala brädet står pjäser utspridda. Tillsammans funderar man på vilket som är nästa bästa drag att göra. Armar åker upp i luften, svaren kommer snabbt och följs av en gemensam diskussion.
– I början handlar träningen om att spela mycket men du behöver även ställas inför nog många och tillräckligt svåra problem. I nästa steg kan man börja träna taktikövningar och spelöppningsteori, säger Magnus Englund, kassör och ungdomstränare i föreningen.
När Alexander och Vincent svarar på frågor om att spela schack låter det som den enklaste sak i världen. De tycker inte det är svårt att sitta stilla och fokusera länge och det tycker spelet är roligt för att det ofta blir jämna matcher.
– Man behöver veta hur pjäserna får gå och hur man räknar poäng, berättar Alexander.
Så enkelt är det, det behövs inte mer för att kunna börja spela men frågan är om det är viktigt att ha talang eller om det går att träna sig till att bli en bra schackspelare?
– Träning lönar sig alltid mest men att ta det där sista steget upp till eliten, eller bli mästare, det kräver talang, säger tränare Magnus. Ett bra minne och logiskt tänkande är bra att ha men schack innehåller så mycket olika komponenter. Det passar den som är aktiv och har stark tävlingsinsikt lika bra som den som är lugn och tycker om att sitta och tänka och klura.
På ett långt bord väntar flera schackbräden på spelare. Alexander och Vincent sätter sig mitt emot varandra, startar klockan och så är kvällens första match i gång. Pjäserna flyttas över brädet och för varje drag trycker de på klockan för att stoppa nedräkningen av sin egen tid och starta tiden för motståndaren. Det är fullt fokus och total tystnad, en av seniorerna i rummet drar en ordvits.
– När det pratas för mycket vid schackbrädet brukar vi säga ”schack är inte ett munspel, det är ett dragspel”.
Klockan används för att begränsa spelets längd men också för att ge fördel till spelaren som är snabb.
– Barn spelar kortare matcher än vuxna, 15 minuter jämfört med fyra till fem tim-mar som ett normalt parti kan ta, säger Magnus.
När första matchen är avklarad startar Alexander och Vincent en till, den här gången ställs klockan på bara fem minuter, det som kallas för blixtschack. På lördag tävlar de båda i Lilla Ö-vik Open, en av fyra deltävlingar i Norrlands Junior Grand Prix. Då är det matcher på 15 minuter som gäller.
– I deltävlingen i Umeå senast var de yngst av alla deltagare och de tycker om att få tävla mot äldre ungdomar, säger pappa Christoffer. Även om de inte erkänner det själva är de väldigt trötta efter en tävlingsdag med fem matcher.
Några tävlingsnerver är det inte tal om. Alexander och Vincent verkar ta det hela med ro. Kanske för att tävlingsserien, som är ett samarbete mellan klubbarna längs norrlandskusten, är tänkt som en introduktion med lite enklare regler där det är okej att göra fel.
– Jag blir inte nervös, säger Vincent. Det är bara roligt att få möta spelare man inte känner.
Till tävlingen i IOGT/NTO:s lokal på Bergsgatan kommer runt 50 ungdomar från Stockholm i söder till Luleå i norr. SK Örnen är en liten förening men sporten schack är förhållandevis utbredd. Sveriges Schackförbund har ungefär 40 000 medlemmar fördelade på 1 000 klubbar men man uppskattar att omkring 2,7 miljoner svenskar kan spela schack.
– Det har hänt mycket på senare år genom datorernas utveckling. Schack har blivit mycket mer tillgängligt och det är lättare att komma i kontakt med andra att lära av.
Sista frågan till Vincent och Alexander blir hur det brukar gå när de spelar mot sin pappa, han som tyckte de var för unga när de ville prova schack första gången. De levererar svaret snabbt och samtidigt.
– Vi vinner, det är lätt.