UNGA

Ungdomar positiva till Örnsköldsvik

När unga i åldern 13–26 år beskriver hur de upplever att det är att växa upp och leva i Örnsköldsviks kommun så är det över lag tryggt, bra och positivt. Det visar resultatet av ungdomsenkäten, LUPP, Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, som Örnsköldsviks kommun genomför var tredje år.

Frågorna i LUPP handlar bland annat om skola, fritid, inflytande och demokrati, trygghet, hälsa och framtid.

Många frågor handlar om skolan. Såväl den fysiska miljön som bemötande och inflytande i skolan undersöks. Frågorna om trygghet ger en bild av utsattheten för kränkningar, våld och övergrepp samt den upplevda känslan av trygghet på olika platser. Några av frågorna handlar om hur unga ser på framtiden, hur de ser på att flytta ifrån Örnsköldsviks kommun, men även vad som skulle få dem att flytta tillbaka.

– När det gäller frågorna som rör ungas fritid så visar svaren i enkäten att vi här i Örnsköldsviks kommun har flera unga i årskurs 8 som är aktiva i en förening än i riket i stort. Vi vet att föreningslivet är viktigt för gemenskap och även bidrar till att lära sig värdegrund och demokrati. Örnsköldsviks kommun har en tradition av ett starkt föreningsliv. Trenden i riket i stort är att medlemsantalet i föreningar sjunker, säger Camilla Larsson, hållbarhetsstrateg Örnsköldsviks kommun.

Med enkäten vill Örnsköldsviks kommun följa upp ungas levnadsvillkor och behov som finns för att kunna erbjuda unga så jämlika förutsättningar som möjligt till ett gott liv. 2024 års resultat presenteras under vårvintern 2025, för att sedan analyseras tillsammans med ungdomar, förtroendevalda och tjänstepersoner i kommunen.

Undersökningen är framtagen av Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf. Drygt 200 kommuner använder sig av enkäten.

Lupp-rapporten 2024

Publicerat