POLITIK

Information från kommunstyrelsen

Ny bussdepå, externa aktörers exploateringsplaner, nya taxor och tillsyn över vattenskyddsområden var några av de ärenden kommunstyrelsen behandlade 8 april. Här kan du läsa kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde.

Kompletta handlingar finns under sammanträdeshandlingar och protokoll.

Utvecklad verksamhetsstyrning

Kommunfullmäktige föreslås bifalla en motion där Carolina Sondell (S) föreslår förbättrad verksamhetsstyrning inom kommunen. Det ska ske genom att:

  • kommunfullmäktige fastslår vad som ska mätas och hur det ska följas upp
  • kommunstyrelsen samt nämnderna beslutar om nedbrutna mål utifrån de övergripande mål och värden som kommunfullmäktige fastlagt
  • ta fram ett förtydligat årshjul för verksamhetsstyrningen.

Positiva till MC-träningsplats

Idag sker ofta hastighetsträning med motorcykel på improviserade banor på allmän väg. I ett e-förlag föreslår en förslagsställare att kommunen skapar en övningsplats för körträning med motorcykel på Varvskajen i Örnsköldsvik. Kommunstyrelsen bifaller förslaget att skapa plats för körträning med och dialoger med olika aktörer pågår för att finna lämplig plats. Varvskajen bedöms dock inte lämplig för ändamålet.

Minskade utsläpp men mer att göra

Kommunstyrelsen fick ta del av en uppföljning av klimatbokslut och klimatstrategi. Kommunkoncernen (förvaltningarna och de kommunala bolagen) redovisar för fjärde året i rad sina utsläpp i ett gemensamt klimatbokslut. Utsläppen redovisas i tre kategorier, så kallade Scope:

  1. Egna anläggningar och fordon
  2. Inköpt fjärrvärme och fjärrkyla
  3. Tjänsteresor, kollektivtrafik, färdtjänst, indirekta transporter, livsmedelsinköp, it och förbränning av avfall.

Utsläppen i samtliga Scope minskade tillsammans med 43 procent 2024 jämfört med 2023. Minskningen består nästan uteslutande av att förbränningen av energitorv i Övik Energis kraftvärmeverk minskade under 2024 jämfört med 2023. Hösten 2024 fasades energitorv helt ut ur bränslemixen samtidigt pågår utfasning av fossil olja i produktionsanläggningar. Trots förbättringar, pekar en uppföljning av kommunens klimatstrategi på att minskningen av växthusgaser behöver påskyndas relaterat till de egna klimatmålen.

Medfinansierar länsgemensamt resurscentrum mot våld

Kommunstyrelsen godkänner samverkansavtal om ett länsgemensamt resurscentrum mot våld då verksamheten bedöms ge tillgång till fördjupad kunskap inom området. Verksamheten finansieras med statsbidrag de första nio månaderna 2025, därefter övergår finansieringsansvar till medverkande kommuner. Kommunstyrelsen godkänner en delfinansiering motsvarande 149 000 kronor för 2025.

Föreslår investering i nytt vård- och omsorgsboende Arnäs

Kommunfullmäktige föreslås godkänna investering motsvarande 210 miljoner kronor för nytt vård- och omsorgsboende i Arnäs med 40 platser. Därutöver föreslås 3 miljoner kronor till kringinvesteringar och inventarier samt 37,7 miljoner kronor för driftskostnader från 2029 och framåt

Ingen bilpool för allmänheten

Konsult- och serviceförvaltningen har sedan 2022 arbetat med uppdrag att införa och administrera en upphandlad bilpool tillgänglig för allmänheten. Erfarenheter och omvärldsbevakning under arbetets gång har dock visat att allmänheten i mycket låg utsträckning nyttjat bilpooler och att de därför till stor del avvecklats. Där systemet finns kvar utgörs poolerna av elbilar vilket förutsätter en utvecklad laddinfrastruktur. En bilpool koordinerad med kommunala verksamheters behov skulle innebära att allmänhetens tillgång till fordon begränsas. Vidare beräknas en upphandlad bilpool leda till kraftigt ökade kostnader för kommunen. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige avskriver uppdraget att utveckla en externt tillgänglig bilpool.

Föreslår samlad tillsyn för vattenskyddsområden

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ansöker hos Länsstyrelsen att samhällsbyggnadsnämnden, från och med 1 januari 2026, får överta tillsyn inom vattenskyddsområden i Örnsköldsviks kommun men att dispensärenden ligger kvar hos Länsstyrelsen. Idag gäller ett delat ansvar där Länsstyrelsen kontrollerar att den som bedriver verksamhet eller vistas i ett skyddat område följer gällande bestämmelser och föreskrifter. Samtidigt ansvarar samhällsbyggnadsnämnden för miljöbalkstillsyn. En samlad tillsyn väntas ha positiv effekt på handläggningstider och minska risken att två aktörers tillsyn och krav inte är koordinerade.

Förändrade taxor för grävning i offentlig mark, ny taxa för trafikanordningsplan

Kommunens taxor för grävning i offentlig mark har varit oförändrade sedan 2007 och täcker inte längre kostnaden för handläggning. Kommunstyrelsen föreslår att taxan höjs till 2 000 kronor per tillstånd, vilket är i nivå med kringliggande kommuner. Samtidigt föreslås nuvarande schaktavgift, som beräknas på längdmeter, ersättas av en taxa baserad på kvadratmeter (m2) för att bättre motsvara faktiskt schaktad yta. Schaktningstaxan föreslås bli 100 kronor/m2.

Den som vill utföra arbete på kommunal mark som påverkar gående, cyklister eller motordriven trafik måste ansöka om en trafikanordningsplan hos kommunen, något som hittills varit kostnadsfritt. Kommunstyrelsen föreslår att Örnsköldsviks kommun, likt närliggande kommuner, inför en taxa för trafikanordningsplan. Den nya taxan föreslås bli 2 000 kronor.

De nya taxorna föreslås träda i kraft 1 maj 2025 och därefter revideras årligen.

Ny depå med kapacitet för elbussar

Nuvarande bussdepå på Strandgatan i Örnsköldsvik är otillräcklig ur utrymmes- och arbetsmiljöperspektiv. Där finns inte heller möjlighet att strömförsörja elektrifierade fordon. Kommunen planerar därför att bygga en ny bussdepå. DinTur och kommunen har kommit överens om att nuvarande depå ska vara flyttad så att eldrivna bussar kan införas i juni 2029. Kommunfullmäktige föreslås lämna garanti att kommunen står för eventuella merkostnader och tillfälliga lösningar i de fall den nya bussdepån inte står klar vid överenskommen tidpunkt.

Samfinansiering ska stärka arbetet för ”Förbifart E4”

Kommunfullmäktige föreslås godkänna en reviderad avsiktsförklaring om medfinansiering och samverkan kring ”Förbifart E4” mellan kommunen, Region Västernorrland och Trafikverket. Huvudsakliga förändringar jämfört med gällande avsiktsförklaring är att den uppskattade projektkostnaden, 2,6 miljarder kronor, nu beräknas ha en högre träffsäkerhet och ligga något lägre jämfört med tidigare prognos. Vidare ingår en samfinansiering motsvarande 50 miljoner kronor genom Region Västernorrland. Den reviderade avsiktsförklaringen syftar till att underlätta arbetet med att få till stånd en ny dragning av nuvarande E4 genom Örnsköldsviks centrum.

Planerar för nya bostäder i Bonäset

Kommunstyrelsen godkänner exploateringsavtal för fastigheten Bonästorpet 2:1 där exploatören, Bonästorpet 2:1 AB, planerar att bygga ett antal friliggande villor och radhus. Exploatörens planer stämmer väl överens med kommunens vision och ger ökade möjligheter för en framtida befolkningsökning i kommunen.

Markanvisningsavtal för skrymmande handel

Kommunstyrelsen godkänner markansvisningsavtal för Brösta 14:40. Markanvisningen har tilldelats NP3 Fastigheter AB genom en markanvisningstävling där företaget planerar att bygga en butik för handel med skrymmande varor. Byggherrens idé ligger i linje med kommunens inriktning för området och bedöms genomförbar utifrån gällande detaljplan. Avtalet är villkorat med att byggherren senast 15 oktober 2026 ska ha fått bygglov.

Publicerat