Hus & hem

Idas trädgårdslängtan

Vårvintern kom tidigt i år och mars milda väder lockar fram både vårkänslor och trädgårdslängtan. En som längtar är Ida Hamberg som startar sin försådd tidigt utan att ha allt för bråttom.

Blommor spelar huvudrollen i Ida Hambergs odling. Hon är florist och trädgårdsarkitekt och kombinerar företagandet med att jobba på handelsträdgård.

– Intresset för trädgård som jag delade med mina vänner är mitt yrke i dag, säger Ida. Jag är bättre på blommor än på grönsaker men det omvända gäller för min syster så vi har bra utbyte av varandra.

Medan marssolen tinar bort den sista snön pysslar Ida inomhus med försådd och planering.

– Längtet ut i trädgården är enormt nu och jag vet att jag delar det med många. Det kliar i fingrarna att få sätta i gång på riktigt men vi måste hejda oss. Tittar jag i min odlingskalender ser jag ju att det dröjer lite till innan det är dags.

Ida börjar tidigt, redan första januari sår hon lite ätbart inomhus som till exempel chili. Den stora sådden börjar i april.

– Startar jag upp för mycket, för tidigt, vet jag att jag inte kommer ha tillräckligt med utrymme eller bra ljus för allt. Det är först nu, i mars och april som vi får tillräckligt mycket ljus in genom fönstren.

I köksfönstret växer det och spirar i flera våningar. En skohylla från en butikskedja visar sig passa perfekt för trågen.

– Jag hänger mycket på Instagram där jag hittar inspiration, utbyter erfarenhet och följer trender. Den här skohyllan poppade upp där och tidigare hittade jag ett brickställ som passade för vindruvaskarna jag odlar i.

Ett växthus brukar stå på önskelistan hos trädgårdsintresserade men Ida klarar sig utan. För att vänja växterna inför flytten utomhus använder hon sin inglasning och en solig altan.

– Det ska inte vara krångligt med odling och det behövs inte en massa dyra prylar. Det går till exempel bra med vanliga LED-ljusrör för att ge växterna bra ljus.

Produkter som gurkgardiner och fönstertomater vittnar om att även marknaden har snappat upp efterfrågan på enklare odling. Färdiga kit finns till försäljning och Ida visar en fröpåse där baksidans text tipsar om att det går bra att odla i fönstret.

– Om du känner dig osäker men är nyfiken på odling tycker jag att du ska kroka arm med någon och så testar ni er fram tillsammans. Då blir det mycket roligare.

Medan Ida visar plantering av luktärtor tittar hon ut i trädgården där fjolårsgräset på sina håll börjat titta fram i snötäcket.

– När snön väl försvunnit är det dags att vårstäda men ha inte för bråttom. Jag börjar med att kolla vad som har överlevt men först i maj börjar jag arbeta i rabatterna med städning och gödsling. Allt jag klipper ner får komma tillbaka i jorden igen och så kompletterar jag med gödsel eller kompostjord. Det behöver inte vara snyggt i början, det vackra kommer senare.

I källaren har Ida ett odlingsrum för sin kommersiella odling. På våren säljer hon plant och på sommaren buketter men blomstertiden får vi vänta rätt länge på än. Men nu väntar en härlig tid, i villaträdgården och vid familjens sommartorp.

– Allt det härliga ligger framför oss nu och när utesäsongen börjar spenderar jag all tid jag kan här i villaträdgården eller i planteringarna vid sommartorpet.

Idas tips

 

Förså luktärtor
Ida rekommenderar Cecilia Wingårds metod att så luktärtor och anser att det inte går att misslyckas. Här har hon valt sorten Spencer Oldtimes. Så här går det till:

  • Använd välgödslad planteringsjord av bra kvalitet.
  • Packa jorden i plastkruka med hål i botten.
  • Vattna igenom jorden väl.
  • Lägg ner frön på jorden, här väljer Ida nio stycken.
  • Fyll på med lite jord ovanpå så att det täcker alla frön.
  • Vattna rikligt en gång till.
  • Sätt i en etikett som visar sorten.
  • Placera krukan i en transparent plastpåse och låt den vara öppen upptill så bildas ett luftigt växthus.
  • Ställ i ljust och varmt fönster tills det börjar spira, då kan du flytta krukan till en plats där temperaturen växlar. Luktärtor är tåliga och klarar även några minusgrader.

 

Ljust & svalt
Är dina plantor höga och rangliga? Det beror ofta på att de står för varmt och får för lite ljus. Du kan toppa dem så växer de sig kraftigare men försök hitta en plats som är svalare och använd LED-belysning om du inte har ett fönster som passar.

Publicerat