En flytt är ett stort projekt. Ägodelar ska sorteras och beslut fattas om vad som ska följa med och inte. Emma Flodhag och Oliver Pierd står inför en annorlunda flytt. I slutet av april lämnar de sin bostad i Bjästa för att bo i tält ett helt år.
– Vi gör oss av med nästan allting vi äger förutom de kläder vi behöver på jobbet, våra friluftskläder och sådant vi kommer behöva för att allt ska fungera, säger Oliver.
Ett enklare liv med färre saker är det som lockar och att få rensa ut, skänka och sälja bort saker tycker de ger en skön känsla.
– Det blir en livsstil som kanske inte är lika bekväm men en stor del i att vi gör det här är att testa om man verkligen behöver så många saker, säger Emma. Nu måste vi fråga oss vad vi faktiskt behöver.
Friluftsliv är ett gemensamt intresse. Tillsammans gör de allt från enkla dagsturer till att klättra, tälta och vandra långt. Efter en tältnatt förra sommaren väckte Emma idén om att flytta ut permanent i skogen.
– Vi mår så bra när vi är ute och tältar. Man vaknar tidigt, det är ljust, man har fått frisk luft och maten smakar bättre, säger Emma.
– Jag sa först nej trots att det oftast är jag som kommer på tokiga idéer, säger Oliver. Men Emma sådde ett frö som fick mig att fundera på hur det skulle kunna gå till och hur vi skulle kunna lösa de problem jag såg som hinder.
Planeringen var i gång och ett viktigt steg var att hitta rätt plats att sätta upp tältet på. En efterlysning på Facebook gav resultat, långt mer än de hade förväntat sig.
– Närmare 30 markägare hörde av sig men det var många som inte uppfyllde de kriterier vi hade listat. Vi valde ut några favoriter att titta vidare på, säger Emma.
Kriterierna de ställt upp för sin nya boplats var bland annat tillgång till rinnande vatten eller någon typ av vattenkälla. Dessutom behöver de ha parkeringsmöjligheter i nära anslutning.
– Vi jobbar heltid och måste kunna ta oss fram och tillbaka till jobbet men samtidigt vill vi bo enskilt, säger Emma.
– Vi vill varken höra eller se några grannar, säger Oliver och skrattar. Sedan behöver vi mycket ved så vi erbjöd oss att utföra viss gallring i utbyte mot ved.
Det blev kärlek direkt på den första platsen de åkte ut och tittade på.
– Det var verkligen wow! Alla kriterier uppfylldes och markägaren var jättebra att ha att göra med, säger Emma. Allt kändes rätt på den platsen.
Exakt var den platsen ligger tänker de inte avslöja. Det finns en trygghetsaspekt att ta hänsyn till och de vill inte bli överraskade av att det kommer oanmälda gäster.
– Jag tror inte att det är någon som vill komma och störa oss och när det gäller väder kan vi inte förbereda mer än att vi vet att vi har ett tält som klarar ner till minus 30, med rejäla stormlinor och en kamin men det är nog ändå kylan vintertid som blir vår största utmaning, säger Oliver.
– Vi behöver göra bra materialval eftersom temperaturen kommer växla mycket i tältet och då blir det lätt fuktigt. Ett tips jag sett är till exempel att ha sängkläder av ull, säger Emma.
Ett solcellsdrivet elverk kommer bidra till laddning av teknik och att kyla maten sommartid. Parets matvanor kommer inte riktigt vara sig lika.
– Nej, det blir nog lite enklare mat, kanske lite tråkigare men det går att laga bra mat ute också, säger Oliver.
Andra praktiska detaljer, som toalett och dusch, har de också hittat lösningar på.
– Vi kommer ha en kemtoa och en portabel dusch och vintertid har vi möjlighet att duscha på jobbet, säger Emma.
När de efterlyste mark på Facebook var det många som uppmärksammade deras planer. Bland annat har de synts och hörts i morgonradio, hos SVT Västernorrland, på Aftonbladet och i Efter Fem på TV4. Den som vill följa parets vardag i tältlivet kan göra det på instagramkontot Nomadstil.
– Tanken var inte att göra det här för att visa något för andra men nu känns det kul att få visa att man inte behöver leva som alla andra gör, att det går att få vardagen att fungera på andra sätt också, säger Emma.
– Det går att bryta mönstret, det är möjligt, säger Oliver. Folk tycker att det vi gör är en så cool grej och många vill göra något liknande men vill man så är det är faktiskt bara att göra det.
Nu väntar ett år där fritiden kommer att se helt annorlunda ut. En projektor följer med för de gånger de vill streama underhållning men det kommer bli mindre tv-tittande.
– Vi går nog tillbaka mer till sällskapsspel, att pyssla, läsa, lära sig hantverk eller bara vara i skogen, säger Emma.
En stor del av vardagen kommer vara som vanligt, nämligen att de fortsätter på sina heltidsjobb, utövar sina fritidsintressen och träffar vänner.
– Det är många som vill komma och hälsa på men då får de ta med sig lite campingutrustning helt enkelt, säger Oliver.
Ett år är planerat och sedan vet de inte vad som väntar. De kommer spara pengar, bara på hyran närmare 100 000 kronor. Oliver förklarar att ett långsiktigt mål är att bli så självförsörjande som möjligt.
– Vi vill lära oss mer om jakt, kanske ha egen mark med jakträtt och bygga vårt eget hus. Det här blir startskottet, nu får vi känna på det och så får vi se vad framtiden erbjuder.
Från 7an säger vi lycka till med äventyret och vi kommer alldeles säkert att återkomma till Emma och Oliver för att se hur de har det under sitt tältår.