SAMHÄLLE

"Biblioteket har verkligen levt upp"

På Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik har Gröna ateljén snabbt blivit en populär plats för besökare i alla åldrar. Här samsas skaparlust, innovation och gemenskap.
– Att se alla möten som uppstår är väldigt fint, säger bibliotekarien Johanna Sandberg.

Genom projektet "Ett bibliotek för alla" – i vilket besökare 2022 förhördes om vad de önskar av sitt bibliotek – har Arkenbiblioteket i centrala Örnsköldsvik på kort tid och med medel från Kulturrådet skapat en kreativ och inspirerande mötesplats för ö-viksbor i alla åldrar och med olika bakgrund. I Gröna ateljén erbjuds i dag en mängd aktiviteter, såväl för bokade grupper och skolklasser som för besökare under veckans två drop in-tillfällen då det står fritt att bland annat bruka symaskiner, 3D-printrar och en uppsjö av pysselmaterial. Här finns även möjlighet att använda sig av VR-glasögon.

– Ett bibliotek är verkligen ett tvärsnitt av en stad, hit kommer personer från alla samhällsgrupper. Det blir en dynamik som är väldigt påtaglig, säger Hanna Eriksson, biblioteksutvecklare.

– Ibland får jag nypa mig i armen när jag har varit på ateljén, säger kollegan Johanna Sandberg. I stället för att lära ut till besökarna försöker vi säga "prata med varandra", och då uppstår många fina möten. Mellan två personer av olika påbrå som inte känner varandra, mellan föräldralediga mammor och pappor som plötsligt planerar fortsätta umgås efter att ha pysslat här med sina barn, med folk från olika boenden. Alla kan vara i samma rum och visa respekt för varandra.

Med facit i hand konstaterar Hanna och Johanna att satsningen varit behövlig och slagit väl ut; till Gröna ateljén fortsätter besökare alltjämt att hitta. Den kreativa verkstaden har till och med blivit så populär att bemanningen utökats. Möjligheten till skapande rimmar nämligen väl med bibliotekets uppgift att verka läsfrämjande.

– Barn som får höra en saga och tar med sig tankarna för att skapa, de sätter sig in i berättelsen på helt annat sätt och ökar sin läsförståelse. På så vis hänger skapandet ihop med läsandet. På fredagar har vi reflekterande läsning med tre olika kulturformer: Biblioteket läser en saga, från Kulturskolan sjunger sedan en sångpedagog och med en av deras bildlärare skapar vi på samma tema i Gröna ateljén.

Ett samarbete med återvinningsbutiken Startpunkten borgar för miljömässig hållbarhet och pyssel i alla möjliga färger och former.

– Barn älskar återbrukat pyssel, det är mycket roligare med det som är lite udda och konstigt än färdigproducerade saker. När Johanna kånkar hit saker därifrån vet man aldrig vad det blir, det är julafton varje gång, säger Hanna.

Att de båda kollegorna trivs på sin arbetsplats är tydligt.

– Vi är fantastiskt glada för ateljén, vi gör så mycket i den här miljön och vill att den ska vara inspirerande och trevlig. Det är jättemysigt att ta in grupper och skolklasser, bara i morse hade vi boksnack och snart kommer Kulturskolan hit för kreativt skrivande. Det är så roligt att jobba här, säger Johanna Sandberg.

– Biblioteket har verkligen levt upp, säger Hanna Eriksson.

Publicerat