MALINS MODOSNITTAR
Malin Gulliksson på Malins Bistro har skjutit rakt upp i krysset. Komponenterna röd, vit och grön är färgerna till Ö-viks stolthet MoDo Hockey. Cocktailpinnen har försetts med en guldpärla. Budskapet: Man ska alltid sikta mot guld.
– Den är lyxig men enkel att göra, precis som det är att gå på en hockeymatch; att man bjuder in, äter en middag och tittar på hockey. Lyxigt men enkelt, säger Malin.
RECEPT!
Till ca 20 snittar.
1 paket mjällomskex
200 gram färskost
10 cocktailtomater
chili
ca 200 gram tryffelpecorino
färsk basilika
tandpetare/cocktailpinnar
Dela tomaterna på mitten, skiva en chili och lägg i en 1-2-3-lag (ättika, socker, vatten).
Fram med en bunke, ned med färskost, salt, peppar och riv ner halva tryffelpecorinon. Blanda och smaka av.
Bryt mjällomskexen på mitten, fördela färskostkrämen, riv lite av osten som är kvar över dina snittar, trä ett basilikablad och en cocktailtomat på din cocktailpinne, placera flaggan i topp.
Rekommenderas att äta till en MoDomatch men fungerar även på andra tillställningar.
Modos vd: Högsta poäng!
"Den smakar som en trepoängare", säger den muntra MoDo-vd:n Jan Sjölund som 7an exklusivt bjudit in som förste provsmakare av Malins MoDo-snitt. Och en trepoängare är ju i hockeysammanhang det högsta betyg man kan få. Mot slutspel i SM i snittar!
RICHARDS SIKBÅTAR
Richard Norberg är den glada Sångkocken som sedan en tid tillbaka huserar i servicehuset Eken, Järved. Med hans sikbåtar går tankarna till Ö-viks skärgård. Genetunnbrödet utgör en frasig köl. Uppvuxen i Nordingrå hyllar han även Mjällomslandet.
– Rökt sik är barndomsminnen därifrån. Rödbetan blir ett halat segel och bidrar med lite färg, säger Richard.
RECEPT!
Fibertunnbröd, gärna den tredelade av Gene tunnbröd för att lätt skära tre små rutor. Ånga rutorna för att forma dem som små båtar.
Krydda upp majonnäsen med citronzest och hackad dill.
Hyvla en skalad rödbeta tunt och lägg i en 1-2-3-lag i några timmar.
Lägg en bit rensad och rökt sik i en båt. Toppa siken med en klick majonnäs (försök att inte låta majonnäsen komma i kontakt med tunnbrödet).
Riv lite pepparrot att toppa majonnäsen med. Garnera med en dillvippa och försök sätta en rödbetsskiva som ett segel i fören på båten.
Ät.
JENNIS MUNSBIT FRÅN TENNBACKEN
Den mångsidiga, norrländska skogen möter Mamma Mias italienska kök. Jenni Sternad hittar både lingon och lokal honung från sitt föräldrahem i Tennbacken, Arnäsvall.
– Snittar är tillfällen att fira. En smakrik ädelost är viktig att mjuka upp, lingonen och honungen hjälper till att hitta balansen.
Valnötterna ger en crunch, säger Jenni.
RECEPT!
Bresaola
Svedjans ädelost
Mascarpone
Lingon från Tennbacken
Honung från MoRs Bigård
Valnötter, krasse, vårklynne,
basilika, rucola, svartpeppar
Lägg ut 3X3 skivor med bresaola som botten. Blanda Smedjans ädelost med mascarpone, hackad basilika och krasse. Bred ut ostkrämen på bresaolaskivorna. Lägg sedan på lingon, finhackade valnötter och rucola.
Smaksätt med svartpeppar. Rulla ihop, lägg rullen i plastfilm och lägg in i kylen.
Uppläggning: Garnera en tallrik med vårklynne. Ta ut rullen och skiva bresaolarullen i cirka två centimeter tjocka skivor och lägg dem på tallriken med vårklynne. Toppa med honung, lingon och grovhackade valnötter.
Smaklig måltid.
ANTES KROKSTA-TACOS
Ante Westermark på The Chef har sneglat bakåt mot en klassisk, lokal osthistoria. Visste du att Grevéosten experimenterades fram i mejeriet i Kroksta, 1963?
– Snittar ska vara enkla att göra, inte minst under bröllop finns en massa andra måsten. Grevéosten är en riktig ö-viksost, småpepprig med mycket smak – en norrländsk parmesan. Här blir den knäckig. Med älgköttet och hjortronen tänker jag jägare och skog, säger Ante.
RECEPT!
För 8 stycken.
2 dl riven Grevéost
2 dl crème fraiche
1 dl hjortronsylt
Fryst, rökt älgdetalj, gärna älghjärta
Salt, peppar, valfria örter
Sätt ugnen på 225 grader. Fördela ut den rivna osten som flarn på plåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 10 minuter. Osten ska flyta ut och få lite färg.
Ta ut flarnen och låt dem svalna lite. Häng dem på exempelvis en träslev för att få tacoformen. Häng tills riktigt svala (gör dem gärna dagen innan).
Vispa crème fraichen så att den blir hård och fyll dina tacos till cirka hälften. Klicka på lite hjortron, riv över rikligt med fruset älgkött med hjälp av ett zestjärn.
Toppa med lite örter, salt och peppar.