PSYKISK OHÄLSA

Fontänhus – en hjälp för personer med psykisk ohälsa

Sveriges Fontänhus Riksförbund har identifierat ett stort behov av att stärka tillgången till psykosocialt stöd och återhämtningsmöjligheter i norra Sverige. Nu har välfärdsnämnden i Örnsköldsvik skrivit under en avsiktsförklaring för att undersöka möjligheterna för en etablering av ett fontänhus eller delaktighet i befintligt fontänhus.

Den nya Socialtjänstlagen, som träder i kraft i sommar, betonar tidiga insatser, individanpassat stöd och samverkan mellan aktörer för att möta människors behov på ett mer effektivt sätt. Samtidigt har regeringen lanserat en ny, omfattande satsning på psykisk hälsa för att stärka stödinsatserna för personer med psykisk ohälsa i hela landet.

Fontänhusens arbetsinriktade rehabiliteringsmodell är väl etablerad som en framgångsrik metod för att skapa social inkludering, självständighet och återhämtning för personer med psykisk ohälsa.

I projektbeskrivningen för en etablering av fontänhus i Västernorrland står det att det långsiktiga målet är att region Västernorrland ska bygga hållbara verksamheter, grundade i fontänhusmodellen, som bidrar till att stärka individers psykiska hälsa och välmående, minskar samhällets kostnader för psykisk ohälsa samt skapar bättre förutsättningar för jämlik hälsa.

Till hösten öppnar Norrlands första fontänhus i Sundsvall och erfarenheter från det arbetet ska kunna användas som modell för etableringar på andra platser i Västernorrland och resten av norra Sverige.

Projektet pågår juni 2025-juni 2026 och uppstartsfasen delfinansieras av Sundsvalls Fontänhus. Ytterligare finansiering söks från Region Västernorrlands projektmedel för minskad ojämlikhet i hälsa samt Leaders riktade EU-medel för Landsbygdsutveckling.
Sveriges Fontänhus Riksförbund bidrar med kompetens och erfarenhet.

 

Fontänhus

Sveriges Fontänhus Riksförbund är en del av en världsomfattande organisation med representation i över 30 länder. I dag finns det omkring 360 fontänhus som stödjer människor som lever med psykisk ohälsa på vägen till återhämtning.

Psykisk ohälsa är dyr och kostnadskrävande, både för individen och samhället. I en svensk rapport beräknas att en person med diagnosen schizofreni kostar kommun, landsting och stat omkring 500 000 kronor per år.

Statistiken visar att medlemskap i ett fontänhus resulterar i avsevärt minskat antal dagar på sjukhus, minskad användning av sociala insatser och öppenvård, bättre livskvalitet och att medlemmar blir mer benägna att både söka arbete och behålla arbete.

En amerikansk studie visar att för varje investerad dollar i fontänhusens arbetsprogram så sparar samhället 1,31 dollar i omkostnader. En annan amerikansk studie visar att antalet inläggningar på sjukhus minskat med 75 procent bland fontän-
husens medlemmar.

Fontänhusmodellen är också en effektiv väg tillbaka till arbete, med fontänhusens inkluderande rehabiliteringsprogram kan personer som står långt från arbetsmarknaden hitta vägen tillbaka.

1948 öppnades det första fontänhuset i New York av en grupp före detta mentalvårdspatienter.

1980 startades det första fontänhuset utanför USA – i Stockholm.

I Sverige finns det i dag 15 fontänhus.

Till hösten öppnar Norrlands första fontänhus i Sundsvall.

(Fakta: Sveriges Fontänhus Riksförbund)

Publicerat