Bröllop & fest

I kärlekens tjänst

Pia Berggren ville bli vigselförrättare redan för tio år sedan men då fanns det inte behov för fler. I dag är hon en av 18 personer i Örnsköldsviks kommun som får förrätta borgerlig vigsel.

Sedan hon godkändes som borgerlig vigselförrättare har Pia Berggren hunnit med fem vigslar, den senaste på nyårsafton. När Pia för tio år sedan insåg att andra än präster fick genomföra vigslar blev hon intresserad av uppdraget men fick då beskedet från Länsstyrelsen att behovet i Örnsköldsvik var fyllt.

– Jag har varit ganska romantiskt lagd hela livet, säger Pia. Jag läste sagor om prinsar och prinsessor upp i hög ålder och från att jag var 20 samlade jag på mig idéer och bilder till mitt framtida bröllop i en skokartong.

Än så länge har det inte blivit något eget bröllop men romantiken lever kvar. När Pia förra våren fick frågan om att viga en bekant tvekade hon inte.

– Hon sa att det inte fanns någon de hellre ville skulle viga dem och att jag, för henne, var så mycket kärlek och värme. Jag blev så tagen av den frågan att jag fyllde i ansökan till Länsstyrelsen direkt och allt hann bli klart i tid innan datumet för deras vigsel.

I sitt uppdrag har Pia fått möta blivande äkta makar i olika åldrar och med olika upplägg för sin stora dag.

– Det är alltid fint att få vara med under deras stora stund, jag blir så berörd. Jag har vigt unga i 25-års åldern men också ett par som varit tillsammans i 35 år och bara ville få det gjort snabbt.

Vigselrummet på Örnsköldsviks museum och konsthall och stadshuset Kronan är de lokaler som kommunen erbjuder för borgerlig vigsel men många väljer att vigas på en plats som de valt själva.

– På nyårsafton var vigseln utomhus uppe på Varvsberget. I sommar har jag sju vigslar bokade, bland annat på Skuleberget, vid Nätraån och i en sommarstugeträdgård.

Antalet gäster varierar men två vittnen måste vara med under själva ceremonin. För Pia är varje uppdrag ärofyllt och hon erbjuder alltid brudparet att träffas en gång innan själva dagen.

– Då får vi lära känna varandra lite och jag får veta hur de vill ha sin stund. Det finns tre olika texter att välja mellan, den kortaste tar under en minut och de lite längre upp mot tre minuter. Jag brukar ge dem var sitt papper där de får skriva vad den andra betyder och så väver jag ihop det och läser upp vid vigseln som en överraskning. Det kan vara väldigt nervöst så jag försöker hjälpa dem att fånga stunden, det har hänt att vi stått och andats lugnt tillsammans innan.

Pia anpassar klädseln efter hur brudparet vill ha det men tre saker har hon alltid med – ett halsband och örhängen som hon fick av det första paret hon vigde och en vacker anteckningsbok där hon kan läsa innantill när hon behöver. Bilden av det egna drömbröllopet har reviderats med åren.

– Då var det romantiskt och stort med 200 gäster men så vill jag inte alls ha det. Jag har varit tillsammans med min sambo i sju år nu och jag vill absolut gifta mig någon gång men är lite gammaldags i synen på vem som ska fria. I väntan på mitt eget får jag uppleva andras bröllop i stället!

Fakta

Vigselförrättare

Länsstyrelsen förordnar vigselförrättare. Vid ansökan prövas om personen har rätt kunskaper och kvalifikationer. Uppdraget sker i stort sett utan ersättning och ingen avgift får tas ut från brudparet. Länsstyrelsen betalar 110 kronor för en vigsel och ytterligare 30 kronor per vigsel för flera vigslar samma dag. Brudparet betalar eventuell reseersättning vid vigslar på annan plats än den kommunen erbjuder.

 

Borgerlig vigsel

En rättsligt bindande ceremoni för den som vill gifta sig utan religiösa inslag. Paret kan själva välja vem av de särskilt utsedda vigsel-
förrättarna som ska få uppdraget. Vigseln bokas via ett formulär på kommunens hemsida eller hos kommunens kontaktcenter och bokning bör ske minst tre veckor i förväg. Krav på hindersprövningsintyg vilket söks hos Skatteverket.

 

Tillstånd för vigsel i naturen

Inom skyddade områden som nationalparker och naturreservat kan det krävas särskilt tillstånd för vigsel. Tillståndet kallas ”Dispens och tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat område” och utfärdas av Länsstyrelsen.

Publicerat