2012 tog Örnsköldsviks museum över som huvudman för friluftsmuseet men på grund av en ansträngd ekonomisk situation för museet räckte de insatser som gjordes för att hålla friluftsmuseet i gott skick inte till, och långhuset var under lång tid i störst behov av underhåll.
Utredningen ”Framtidsspår för Genesmons arkeologiska friluftsmuseum” genomfördes under 2021 av Anki Berg Kulturinformation och i den lades tre tänkta scenarier fram för friluftsmuseet:
1 – Bevara byggnaderna för museal verksamhet inom nuvarande organisation.
2 – Utveckla området tillsammans med entreprenörer så att området kan bli en ”dragare” till Örnsköldsvik.
3 – Upplåta rekonstruktionen för forskning och utveckla fornlämningen till ett pedagogiskt uteklassrum.
I februari 2022 ställde vi här i 7an en läsarfråga där vi ville ha in synpunkter på vad våra läsare tyckte skulle hända med Gene fornby. Normal sett har våra läsarfrågor genererat många intressanta idéer men just den här gången blev responsen väldigt klen. Kanske var frågan om Gene fornbys framtid inte intressant för ö-viksborna?
En av de läsare som skrev till oss hoppades att man kunde komma fram till alternativa lösningar. Hon ville se ett engagemang där man försöker ta vara på det som är så lockande med platsen, och skrev bland annat:
”Det finns säkert lösningar om man slår alla kloka huvuden ihop som brinner för Gene fornbys framtid. Kommunen har tydligt visat att dom inte har något intresse av lösningar, man vill bli av med problemet helt enkelt.”
I och med den inlämnade ansökan om rivningslov så tycks det som att sagan om långhuset på Genesmon snart är slut. Noterbart är att den ansökan om rivningslov som lämnats in inte kan godkännas innan den kompletteras. I handlingar från byggenheten på samhällsbyggnadsförvaltningen framgår att ansökan behöver kompletteras med en beskrivning om varför byggnaden behöver rivas, och en kontrollplan som ska beskriva vilka kontrollpunkter som ska utföras för att projektet ska uppfylla kraven i plan- och bygglagen, Boverkets byggregler samt föreskrifter och allmänna råd om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder.