Skillnaderna i pris mellan veterinärvårdskliniker är stora över hela landet. För att kastrera en hankatt, ett vanligt ingrepp på många veterinärkliniker, varierar priset med mellan 450 och 1 925 kronor. Om du istället vill utreda vad som är fel på din hund, kan arvodet för att få träffa en veterinär skilja sig med nästan 3 000 kronor mellan den billigaste och den dyraste kliniken i landet, från 400 till 3 300 kronor.
Det visar den genomgång av veterinärklinikernas priser som sajten Vetpris samlar in och Newsworthy har bearbetat.
På den klinik i Örnsköldsvik som vi har data för, Distriktsveterinärerna Örnsköldsvik, finns sex priser angivna för klinikens behandlingar. Två av dessa är dyrare än i resten av landet, medan två är billigare.
En förklaring till att priserna skiljer sig åt är att veterinärvårdens prissättning inte är reglerad i Sverige, vilket innebär att varje klinik är fri att sätta sina egna priser. En klinik som har låga priser på en behandling kan därmed ha högre priser på en annan. Det är därför svårt att kora en enskild klinik som är billigast eller dyrast överlag i hela landet.
Generellt går det dock att säga att både de högsta och de lägsta priserna hittas i eller i närheten av de tre storstäderna. 74 procent av klinikerna i dessa områden ligger över mediannivån för riket. Ett bolag som sticker ut med generellt högre priser är Anicura. Samtliga kliniker i bolaget har priser på den övre halvan av skalan, och räknat på endast Anicuras kliniker hamnar snittet på 28 procent högre än mediannivån för riket. För konkurrenten Evidensia, som också har kliniker över hela landet, ligger motsvarande snitt på 14 procent över medianen, men ungefär åtta procent av klinikerna i bolaget har en lägre prisnivå.
Det finns veterinärkliniker över i stort sett hela landet, med en stark koncentration i den södra halvan av landet. I norra Sverige är klinikerna betydligt glesare utspridda.
Enligt SCB:s siffror för konsumentprisindex har priserna för veterinärvård ökat med 51 procent de senaste fem åren, något som även försäkringsbolagen noterat och som lett till en högljudd diskussion bland djurägare. Enligt en undersökning av försäkringsbolaget Agria förra året är nio av tio djurägare oroliga för de ökade kostnaderna inom djursjukvården, och företrädare för Svenska kennelklubben lyfter i en debattartikel att de höjda priserna kan förhindra andra än rika att äga hund.
Agneta Egenvall är veterinär och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Hennes forskning fokuserar på att kartlägga djurägares kostnader för veterinärvård i både Sverige och utomlands. Hon är väl medveten om att priserna för veterinärvården har ökat.
– Jag tror att de flesta är överens om att priserna ökat. Det finns många orsaker till det, högre krav på vården till exempel. Men jag tror också att de riskkapitalbolag som vi ser nu på marknaden, har bidragit till att priserna har skenat. Det tror jag inte att de hade gjort på samma sätt annars, säger hon.
I takt med att intresset för djursjukvård har ökat, har större bolag gett sig in på marknaden och köpt upp kliniker. Det skulle kunna ha lett till lägre konkurrens, vilket i sin tur kan ha gjort att vården för djuren har blivit dyrare de senaste åren.