MAT

Veckans recept!

En fräsch och lätt kycklingrätt där limesmaken ger en asiatisk känsla.

Asiatisk limekyckling med rostade cashewnötter


För 4 portioner.

4 portioner ris/gryn

1 lime

1 msk kinesisk soja

1 msk flytande honung

½ krm cayennepeppar

600 g kycklingfilé

100 g gul lök

200 g morötter

200-300 g pak choy

1 gul paprika

1 msk neutral olja

2 vitlöksklyftor

100 g cashewnötter

Salt

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Koka ris/gryn.

3. Skölj och riv skalet från 1 lime. Blanda limeskalet med saften från limen, soja, honung, ½ tsk salt och cayennepeppar i en form.

4. Halvera kycklingfiléerna på längden. Lägg kycklingen i formen och blanda runt. Stek mitt i ugnen i ca 15 min.

5. Skär lök i 1 cm breda klyftor. Skala och skär morötter i 1 cm tunna stavar. Strimla pak choy och paprika.

6. Hetta upp olja i en panna. Pressa i vitlöksklyftor och tillsätt löken, morötterna och pak choyen. Fräs på medelhög värme i 4-5 min. Tillsätt paprikan och fräs i ytterligare 1 min. Krydda med 2 krm salt.

7. Strö cashewnötter över limekycklingen och servera med de frästa grönsakerna och riset/grynen.

TIDIGARE RECEPT

Provencalska biffar med rostad potatis & grönsallad
Vi tar oss gärna bort till Medelhavets värme och fräscha smaker. Såsen på kesella blir krämig och härligt sötsyrlig med honung.

1 kg potatis
3 msk olivolja
35 g provencalska örter
1½ msk ströbröd
½ dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
500 g nötfärs
1 cosmopolitansallad
200 g mixtomater
50 g rödlök
1 gul paprika
1 msk vitvinsvinäger
250 g kesella
½ msk oregano
1 tsk flytande honung
Salt & svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Ugn 250°.
2. Halvera potatis. Lägg på en plåt och ringla över 2 msk olivolja, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Stek högt upp i ugnen 10 min.
3. Blanda örter, ströbröd, vispgrädde, 1 pressad vitlöksklyfta, ¾ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt svälla 2 min. Blanda ner nötfärs och forma 4 biffar.
4. Sänk ugnsvärmen till 225° efter 10 min. Ta ut plåten och lägg biffarna bredvid potatisen. Stek mitt i ugnen 15-20 min.
5. Grovhacka sallad. Klyfta tomater. Skär lök i tunna halvmånar. Tärna paprika. Blanda grön- sakerna i en skål. Tillsätt 1 msk olivolja, vinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
6. Blanda kesella, oregano, honung, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.
7. Servera biffarna med den rostade potatisen, salladen och såsen.

Köttfärslimpa med potatismos, gräddkokt svartkål och gelé
En rolig variant på en klassisk rätt där svartkålen ger det lilla extra!

4 portioner

1 kg mjölig potatis

200 g palsternacka

1 tsk + 3 msk smör

3 msk ströbröd

1 ägg

1 msk senap

500 g blandfärs

½ purjolök

300 g svartkål

1 dl vispgrädde

½ msk buljongpulver

225 g svartvinbärsgelé

Salt & svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Koka upp saltat vatten till potatisen. Skala och skär potatis och palsternacka i tärningar. Koka ca 20 min.

3. Smörj en form med 1 tsk smör. Blanda ströbröd, ½ dl vatten, ägg, senap, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar i en bunke och tillsätt sedan färs. Forma till 4 färslimpor och lägg i formen. Stek i mitten av ugnen, ca 25 min.

4. Strimla purjo och svartkål. Smält 1 msk smör i en panna och fräs grönsakerna på medelvärme, 3 min. Tillsätt grädde, 1 dl vatten, 1 krm salt och buljongpulver. Koka upp och låt sjuda, ca 5 min.

5. Häll av vattnet från potatisen men spara 3 dl i en skål. Mosa potatisen och palsternackan med en stomp eller träslev.

6. Rör ner kokvatten, 2 msk smör och ½ tsk salt i moset.

7. Servera moset med köttfärslimporna, svartkålen och svartvinbärsgelé.

Publicerat