BARN

Fröet och holken – nytt hållbarhetsinitiativ på Arkenbiblioteket

Arkenbiblioteket vill inspirera och visa vägar till miljömässig hållbarhet. Nu öppnar en ny lärmiljö för barn. Här hjälper Vera bibliotekarien Johanna Sandberg att lösa upp invigningsbandet inne på biblioteket.

Sång, svampodling och maskkompost inramade invigningen av Arkenbibliotekets senaste inslag på temat hållbarhet – ”Fröet och holken”. I samarbete med föreningen Ätbara Övik har biblioteket skapat en inspirations- och lärmiljö om klimat, djur, natur riktat till barn.

Barnen fick träffa masken Superbladis som klargjorde att hen var en superhjälte som kunde göra så mycket nyttigt. De fick också se hur små maskar mumsade runt i en minikompost och i växthuset fanns en spännande svampodling. Där fanns även olika blad med odlingstips till de lite äldre besökarna.

Odla i lämplig skala

Ätbara Övik bjöd på hemproducerade chips och äppeldryck. De som ville fick också plantera frön som kan bli goda groddar. Odling behöver inte vara ett stort fält av grödor

– Vill vi förändra inför framtiden behöver vi göra det tillsammans med och för barnen. Genom att samarbetea med biblioteket vill vi också sprida kunskap om och förståelse för lokal matproduktion bland vuxna. Vi vill inspirera andra till att producera delar av sin mat själva, berättar Mona M. Hallin från Ätbara Övik.

Fröet och holken är ytterligare ett steg i det hållbarhetsperspektiv som Arkenbiblioteket valt att aktivt lyfta fram. Sedan tidigare finns Gröna ateljén som inbjuder till kreativt skapande av återbruksmaterial och där det även finns redskap för att lappa och laga föremål. Direkt i entrén hittar besökarna också ett cirkulärt fröbibliotek, sticklingshylla och miljökassar med teman för såväl vuxna som barn att låna hem.

Publicerat