Krönika

Leve kålen!

En vecka kvar på januari och jag passar på att hylla kålen. En kär vän året om i mitt kylskåp men kanske lite extra så här i januari när budgetmat ligger nära till hands. Har du ett kålhuvud, ja då har du en måltid.

Jag tar mig friheten att påstå att vitkålen är grundstenen i kålsläktet, ett rätt stort släkte med det latinska namnet Brassica oleracea. Visst låter det som en formel Harry Potter skulle kunna uttala medan han svingar sin trollstav för att få något litet att bli stort? Lite kålmagi kan sannerligen komma väl till pass i januari.

Vitkålen är av den lite blekare sorten jämfört med färgstarka släktingar som rödkål, grönkål, svartkål, savoykål, spetskål, salladskål, brysselkål, blomkål och så broccolin som sticker ut med att inte ens ha ordet kål i sitt namn.

Tillbaka till vitkålen, min livlina i köket när något måste lagas men varken inspiration eller särskilt många råvaror finns att hitta. Fram med kålen. Den kan bli en coleslaw tillsammans med majonnäs, lite dijon och kanske en bortglömd morot, eller en veckosallad – klassikern där kålen spelar huvudroll. Ugnsrostad i skivor eller klyftor blir den charmigt mjuk och med olivolja, citron och honung på topp lyfts smaken lite extra. När det ska gå snabbt river jag vitkålen och lägger den i en wrap efter att ha pressat över lite lime, saltat och pepprat. Någon form av protein därtill så är måltiden komplett. Steka i panna är också en genväg. Även här är honung och citron fina smakkompisar eller så vänder jag runt det hela i japansk soja. Tillsammans med ris eller nudlar blir det genast asiatisk feeling i köket.

Enkelt och snabbt, billigt och gott. Lite gaser i magen får man på köpet liksom alla hälsofördelar som vitkålen erbjuder. Faktarutan på nätet berättar om antioxidanter, vitamin A, B6, C och K, om järn, kalcium och magnesium. Kålen sägs kunna sänka blodsockernivån, stärka immunförsvaret, döda bakterier och dämpa inflammationer. Dessutom finns svenskodlad vitkål att köpa i butik året om!

Jag sjunger ofta vitkålens lov och snart får jag sjunga lite extra – när våren kommer dyker den färska vitkålen upp i butik, den som är lite grönare, mjällare och mjukare. I väntan på den nöjer jag mig med den vinterlagrade varianten. Det är ju ända bara januari och hela härliga vårvintern ligger framför oss!

Publicerat