JUBILUEM

Rune Andersen fyller 80 år

En av Örnsköldsviks musikprofiler och en av Musiksällskapets mångåriga styrelsemedlemmar, Rune Andersen, fyller 80 år den 15 januari.

Rune Andersen började tidigt att utmärka sig på det musikaliska området – redan 14 år gammal komponerade han en opera för barn, ”Nattmannens barn”. Operan skapade uppståndelse då den uruppfördes 1959, stora delar av operan sändes ett år senare i Nordvisionen. I anknytning till barnoperan blev han ombedd att skriva en artikel till ”Opera News” för Metropolitan-operan. Den världsberömde pianisten Arthur Rubinstein läste artikeln och inviterade Rune till USA – men föräldrarna tyckte att han var för ung för att resa så långt.

Som konsertpianist och kammarmusiker är Rune Andersen utbildad hos Benny Dahl-Hansen och Kjell Bækkelund i Oslo, i lieder-interpretation hos Rita Meinl-Weisse och Hermann Link vid Komische Oper i Berlin med avslutande studier i Budapest. Som musikforskare har han en Master-grad i musikvetenskap vid Universitetet i Oslo.

Rune Andersson debuterade som konsertpianist 1964 som solist i Mozarts pianokonsert i A-dur, KV 488. Som kammarmusiker har han samarbetat med en rad av solisterna vid Den norske opera och han har gjort en rad radioinspelningar – bland andra med sin fru Eva som var född på Norrbyskär. Som pianist har Rune Andersen förutom i Norge och Sverige även turnerat i Finland, Danmark, Polen, Schweiz, Belgien och USA.

I tillägg till pianistkarriären har hans intresse för den musikvetenskapliga forskningen varit minst lika stort. Rune har varit vise-preses i “Norsk musikforskarlag”, han var en av 10 norska musikforskare som ansvarade för den 20 band stora vetenskapliga utgåvan av Edvard Griegs Samlade Verk på C. F. Peters Verlag, Frankfurt, med stöd av Norsk Kulturråd. Han har varit medarbetare i 5-bandsverket ”Norges Musikkhistorie” vid Den norska vetenskapsakademin som i ett år forskade i ”Edvard Griegs musik i ett internationellt perspektiv”. Till 150-årsjubileet av Griegs födelse 1993 publicerade Cappelen i Oslo Rune Andersens biografi ”Edvard Grieg. Et kjempende menneske”. Han föreläste över ”Griegs Peer Gynt” vid det internationella vetenskapliga symposiet vid 150-årsjubileet.

Rune Andersen har dessutom publicerat en rad vetenskapliga artiklar i norska, nederländska, franska, tyska och engelska tidskrifter. På senare år har han skrivit över 400 artiklar i on-line-utgåvan av Store Norske Lexikon. 2023 blev hans artiklar lästa över 125 000 gånger.

Rune Andersens senaste forskningsprojekt är som medlem av en grupp på sju nordiska musikforskare som 1992–98 gjorde en studie av ny-fransk musiks påverkan på nordisk musik med titeln “French in Nordic Music 1900–1940”. Studien fick ekonomiskt stöd av “Nordisk samarbetsnämnd för humanistisk forskning” (NOS-H) som är knutet till Nordiska Rådet. Resultatet kommer att publiceras i London någon gång under 2025.

Men det är troligen resultaten av Andersens Master-avhandling som fått den allra största musikvetenskapliga betydelsen. 1986 presenterade han resultatet av en källkritisk studie om Edvard Griegs ”Peer Gynt” op. 23 – ett av världslitteraturens allra främsta draman och ett av musikhistoriens allra mest kända verk. Grieg fick inte själv möjlighet att ge ut musiken, den version man använt fram till nu har varit en förkortad och ofullständig version. Rune Andersens forskning har visat att Griegs musik består av hela 26 stycken och i en helt annan ordning än man tidigare har trott. Världens främsta grammofonbolag – Deutsche Grammophon i Hamburg bad Göteborg Symfoniorkester med dirigenten Neeme Järvi att spela in den nya slutgiltiga och nu autentiska versionen av Griegs ”Peer Gynt”. Inspelningen gavs ut 1987.

För Rune Andersen har det varit viktigt att engagera sig i Pingstkyrkan, i Svenska kyrkan, och inte minst i det lokala musiklivet. Han har därför varit aktiv som ackompanjatör för solister och kammarmusiker i Örnsköldsvik. Centralt och mycket viktigt för Rune Andersen har också arbetet i Musiksällskapets styrelse varit. Vid konserter anordnade av Musiksällskapet överräcks alltid vid konsertslut en gåva till ”Läkare Utan Gränser”. För många är han också välkänd som recensent av den klassiska musiken i Örnsköldsviks Allehanda.

Skulle någon få lust att sända en hälsning till Rune Andersen på hans 80-års-dag, är han tacksam om man kan skicka en gåva till ”Läkare Utan Gränser”.
 

 

Publicerat