Forskning för unga

UVAS är förkortning för gruppen unga som varken arbetar eller studerar. Den gruppen är fokus i det forskningsprojekt som ska leda till att stödsystemen utvecklas för att bättre möta behoven.

Unga som varken arbetar eller studerar (UVAS) är en grupp som delar erfarenheten av att stöta på utmaningar på vägen mot en meningsfull sysselsättning. Tillsammans med Umeå universitet gör nu Örnsköldsviks kommun en satsning på ett forskningsprojekt för att undersöka hur stödsystemet för den här gruppen kan utvecklas.

– Glädjande nog har vi med fyra av kommunens fem förvaltningar i projektet, det är unikt att få med en kommun på sådan bredd, säger Frida Jonsson, forskare och ansvarig för projektet hos Umeå universitet.

Projektet löper över fyra år där de första två handlar om kartläggning och att genomföra intervjuer. Det gör man både med befintliga stödsystem och med individer i gruppen UVAS. I Örnsköldsvik visar statistiken att det rör sig om ungefär 600 individer i åldrarna 16 till 29 år. En siffra som har varit rätt konstant över tid.

– Vi kommer att intervjua unga vars situation ser olika ut. Visst fokus kommer ligga på de som kan anses ha en mer komplicerad problembild eller upplevs stå långt från arbetsmarknad eller återgång till studier, säger doktorand Carl Lundgren som genomför forskningsprojektet. Men vi är även intresserade av de som redan har kontakt med en stödfunktion och de som har behov av stöd men saknar kontakt.

När intervjuer och kartläggning är genomförda kommer projektet gå in i en fas där man genom workshops och kreativt arbete ska hitta lösningar och skapa en gemensam plan framåt.

– Många kommuner jobbar med den här frågan men här tar vi ett unikt helhetsgrepp i forskning som är direkt relevant för verksamheten, säger Frida.

Stödsystemen som forskningsprojektet kartlägger finns bland annat inom socialtjänsten där det kan handla om bistånd men även olika öppna verksamheter som arbetsmarknadsenheten erbjuder. Hos kommunen finns även exempel som Plattform U där ungdomar erbjuds coachning och aktiviteter eller Samtalsbyrån för unga för den som behöver en utomstående att prata med.

– Det här projektet omfattar hela kommunen geografiskt så vi har även Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Regionen, civilsamhället och näringslivet med, säger Agnes Backlund, utvecklingsstrateg på kommunens kompetensenhet. Det här projektet bidrar även till att göra Örnsköldsvik till en tryggare plats så det matchar vår vilja att bli fler här.

Målet är att få en helhetsbild och lära sig mer om gruppen UVAS, för att bättre förstå problematiken, kunna se över befintliga stöd och åtgärder, anpassa dem och göra allt som går för att minimera antalet ungdomar i gruppen.

– Det här är en målgrupp som kan vara svår att få kontakt med och ännu svårare att genomföra intervjuer med men vi hoppas att många ska se det som en möjlighet att få skjuta in egna erfarenheter och göra sin röst hörd, säger Carl. Kanske läser någon det här, som har en ungdom i sin närhet som finns i målgruppen, eller som själv gör det. Då är det bara att ta kontakt med Agnes via kommunens kontaktcenter eller med mig via universitetet.

Ordet hemmasittare hörs ofta i sammanhang där målgruppen UVAS nämns. Ett ord som för en del kan ha en passiv ton när det i stället handlar om ungdomar som kämpar.

– Det är viktigt att betona att det är systemet som är problemet och inte ungdomarna, säger Carl.

Text & Foto: Gabriella Röschmann

Publicerat