I slutet av januari nästa år faller den sista pusselbiten på plats. Då intar Gräddat i Norr hela den lokal som i många år inrymde Östmans musik och då flyttar Cecilia Fällström även sitt bageri till centrum.
– Vi öppnade på Fabriksgatan mitt i semestern så det var full fart direkt med mycket folk, säger Cecilia. Sedan dess har vi hittat formen och kunderna har fortsatt att hitta hit. Det känns riktigt bra att vi nu kan utöka lokalerna och välkomna fler sittande fikagäster.
I september stängdes cafédelen i Arnäsvall och nu ska alltså även bageriet flyttas till Fabriksgatan. För Cecilia har den senaste tiden varit hektisk med många beslut att fatta samtidigt som verksamheten ska flyta på. Just nu pågår även nyrekrytering.
– Vi utökar med en caféansvarig och vi har en bagare som ska sluta som vi behöver ersätta. Det nya bageriet kommer att ha kvar skyltfönstret ut mot gatan så där kan de som passerar se bagarna i arbete.
För att öka tillgängligheten kommer en ny entré öppna alldeles runt hörnet upp mot Storgatan. I lokalen finns i dag en öppning som täckts för. Där bakom renoveras det för fullt för att skapa en salong och ett bibliotek.
– Det sitter mycket historia i väggarna i de här lokalerna och det har varit intressant att följa renoveringen. Kanske är det så att när man inte driver ett anrikt bageri kan man i alla fall se till att flytta in i en anrik byggnad.
I slutet av januari ska allting vara klart men först väntar december med allt vad det innebär. Cecilia svarar snabbt på frågan om vad hon har för favorit i julbaket.
– En riktigt god lussekatt är nog min favorit och jag fikar gärna och ofta. Annars väljer jag gärna semlan. Budapestbakelsen är
en favorit hos ö-viksborna men även allt med choklad och klassiker som Pariservåfflan.
Cecilia har bakat sedan hon var liten och när hon blev tillräckligt gammal för att vara ensam hemma efter skolan var det bakning hon ägnade sig åt. Från den tiden kommer det recept hon delar med sig av till dig som läser.
– Det fanns hemma när jag var liten, utrivet från en tidning. Drottning Kristinas julbröd heter kakan som har en platt botten med en flätad krans runt om och så fyllning i mitten.
För att få riktigt god smak och härligt gul färg på saffransbrödet tipsar Cecilia om att välja saffran av bra kvalitet.
– Försök hitta råsaffran och rör ner den i sprit, som rom eller konjak. Låt det dra en till två veckor och sedan kokar du en sockerlag 50/50 och blandar i. Till 6g saffran tar du 20g sprit och 20g socker. Koncentrat som blir över kan du spara för kommande bak.