Näringsliv

Smakfullt i anrik lokal

När Cecilia Fällström tog över Gräddat i Norr i Arnäsvall 2019 förverkligade hon drömmen om ett eget bageri. Snart har hon förverkligat nästa dröm, den om ett café med bageri i centrala Örnsköldsvik.

I slutet av januari nästa år faller den sista pusselbiten på plats. Då intar Gräddat i Norr hela den lokal som i många år inrymde Östmans musik och då flyttar Cecilia Fällström även sitt bageri till centrum.

– Vi öppnade på Fabriksgatan mitt i semestern så det var full fart direkt med mycket folk, säger Cecilia. Sedan dess har vi hittat formen och kunderna har fortsatt att hitta hit. Det känns riktigt bra att vi nu kan utöka lokalerna och välkomna fler sittande fikagäster.

I september stängdes cafédelen i Arnäsvall och nu ska alltså även bageriet flyttas till Fabriksgatan. För Cecilia har den senaste tiden varit hektisk med många beslut att fatta samtidigt som verksamheten ska flyta på. Just nu pågår även nyrekrytering.

– Vi utökar med en caféansvarig och vi har en bagare som ska sluta som vi behöver ersätta. Det nya bageriet kommer att ha kvar skyltfönstret ut mot gatan så där kan de som passerar se bagarna i arbete.

För att öka tillgängligheten kommer en ny entré öppna alldeles runt hörnet upp mot Storgatan. I lokalen finns i dag en öppning som täckts för. Där bakom renoveras det för fullt för att skapa en salong och ett bibliotek.

– Det sitter mycket historia i väggarna i de här lokalerna och det har varit intressant att följa renoveringen. Kanske är det så att när man inte driver ett anrikt bageri kan man i alla fall se till att flytta in i en anrik byggnad.

I slutet av januari ska allting vara klart men först väntar december med allt vad det innebär. Cecilia svarar snabbt på frågan om vad hon har för favorit i julbaket.

– En riktigt god lussekatt är nog min favorit och jag fikar gärna och ofta. Annars väljer jag gärna semlan. Budapestbakelsen är
en favorit hos ö-viksborna men även allt med choklad och klassiker som Pariservåfflan.

Cecilia har bakat sedan hon var liten och när hon blev tillräckligt gammal för att vara ensam hemma efter skolan var det bakning hon ägnade sig åt. Från den tiden kommer det recept hon delar med sig av till dig som läser.

– Det fanns hemma när jag var liten, utrivet från en tidning. Drottning Kristinas julbröd heter kakan som har en platt botten med en flätad krans runt om och så fyllning i mitten.

För att få riktigt god smak och härligt gul färg på saffransbrödet tipsar Cecilia om att välja saffran av bra kvalitet.

– Försök hitta råsaffran och rör ner den i sprit, som rom eller konjak. Låt det dra en till två veckor och sedan kokar du en sockerlag 50/50 och blandar i. Till 6g saffran tar du 20g sprit och 20g socker. Koncentrat som blir över kan du spara för kommande bak.

Drottning Kristinas julbröd

Till två julbröd behöver du:
125 g smör

1-2 pkt saffran

3 dl mjölk

1 ägg

1,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

50 g färsk jäst

ca 12 dl vetemjöl

Till fyllning:
100 g smör

1 dl socker

50 g mald eller finhackad mandel

Till garnering:

Ägg till pensling

Mandel

Pärlsocker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt saffran och mjölk och värm till 37°C. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst upp sig.

Tillsätt socker, salt, ägget och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt ytterligare vetemjöl om degen känns för lös.

Strö på lite mjöl och låt jäsa under duk i 30 minuter.

Blanda ingredienserna till fyllningen och rör pösigt.

Arbeta degen smidig på mjölat bord. Dela degen i två lika delar (en till varje bröd). Dela varje del i tre delar. Två av dem rullas till ca 60 cm långa längder. Sno dessa om varandra och lägg som en krans på en smord plåt. Den tredje delen rullar du till en slät bulle och plattar ut i mitten av kransen. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.

Pensla hela kakan med ägg. Tryck ner fyllningen i mittbullen på sex till åtta ställen. Strö flagad mandel och pärlsocker över brödet.

Grädda i 200-225°C i ca 15 minuter.

Publicerat