VÅRD & OMSORG

"Stoppa inte huvudet i sanden"

Stoppa inte huvudet i sanden likt en struts. Det uppmanar Träpatronernas ordförande Lars-Olov Högström som vill få fler män att testa sig för prostatacancer.

Kampen mot prostatacancer, Sveriges vanligaste cancerform som årligen drabbar över 10 000 svenska män, uppmärksammas extra mycket under november månad. Bakom kampanjen där Mustaschkampen även ingår står riksorganisationen Prostatacancerförbundet.

I Västernorrland är Träpatronerna en av dess 29 patientföreningar.

– November är en oerhört viktig månad för oss, då koncentrerar vi all vår verksamhet och syns ofta i butiker för att prata om vikten av PSA-prov, säger ordföranden Lars-Olov Högström.

Ett PSA-prov är ett blodprov som påvisar om något ändrats i prostatan. En förändring kan visa sig vara ofarlig eller av en sort som kan leda till cancer varpå fler undersökningar och eventuella behandlingar är att vänta.

Hur informationsmottagliga Västernorrlands män är varierar, erfar Träpatronerna.

– Fler och fler yngre män kommer fram och pratar men de äldre är mer benägna att sticka huvudet i sanden – när vi är ute och informerar
brukar jag visa en bild på en struts som gör just det. Man går liksom och besiktar bilen varje år men skiter i sin egen kropp. Däremot brukar deras fruar tycka att frågan är viktig och kan börja diskutera med sina män. Kvinnor är mer vana att undersöka sig regelbundet.

Att stoppa huvudet i sanden är ingen bra strategi, menar Lars-Olov vars prostatacancer för 20 år sedan upptäcktes under en rutinkontroll via jobbet.

– Jag hade inga som helst besvär men det blev en snabb operation. Tumören satt vid ytterkanten av prostatan. Efteråt sa jag till läkaren att "vi kom i sista minuten". Han svarade: "Det var i sista sekund". Jag brukar berätta om det för att visa på vikten av att testa sig innan man får besvär.

I dag innebär en så kallad aktiv monitorering att lågriskcancer följs upp en längre tid i stället för att strålbehandlas eller opereras direkt. Ett huvudmål för förbundet är också införandet av allmän screening, likt mammografi. Förhoppningen är då att fler män testar sig och att sjukdomen därmed upptäcks och behandlas på ett tidigare stadium.

Bland det senaste inom vården är att ta hjälp av AI för granskning av bilder från magnetkameraundersökningar av prostatan. Bilder som senare vidimeras av en radiolog. Först i landet att implementera tekniken har varit Sunderby sjukhus i Norrbotten.

– Vinsten är att förloppet går snabbare och att fler män skulle kunna tas in på röntgen. Här i Västernorrland ligger vi dock relativt bra till om man tittar på väntetider. Men AI är en spännande teknik som jag tror vi kommer få se allt mer av inom vården, säger Lars-Olov Högström.

Publicerat