Sedan 1 januari 2022 är det lag på att alla nya detaljplaner som tas fram ska vara digitala. Digitaliseringsarbetet med kommunens detaljplaner påbörjades 2022 och trots att äldre planer, upprättade före 1 januari 2022, inte omfattas av lagkravet har planenheten och lantmäterienheten ändå valt att digitalisera alla gällande planer.
Digitaliseringen av äldre detaljplanerna genomförs för att säkerställa kvaliteten i kartorna. Det sker genom att plankartor vektoriseras och geometrin korrigeras, vilket innebär att kartpositioner och gränser blir mer exakta. I dagsläget är cirka 45-50 % av alla gällande detaljplaner i kommunen digitaliserade, vilket motsvarar omkring 430 planer.
Fördelen med digitalisering av detaljplaner är många, bland annat möjliggör det för ökad effektivitet och konsekventare tolkning vid handläggning av plan- och bygglovsärenden. Det är även till nytta vid exploatering av mark då det går snabbt och enkelt att ta fram temakartor, som exempelvis visar mark som är planlagd för olika ändamål såsom för bostäder eller industri.
En utdragen arkivlåda med gamla plankartor, till vänster i bild skymtar två kvinnor och till höger i bild sträcker en hand fram och rör vid en av kartorna.
I ett av kommunens arkiv förvaras gamla plankartor som inte används längre.
– Digitaliseringsarbetet har gjort att vi ligger i topp både i Västernorrland och på nationell nivå vad gäller digitalisering av detaljplaner och geometrikorrigering, säger Amanda Berglin, planarkitekt på planenheten, Örnsköldsviks kommun.
Enligt statistik från statliga Lantmäteriet för första halvan av 2024 ligger Örnsköldsvik på en niondeplats bland de 124 kommunerna i Sverige som arbetar med att tillgängliggöra detaljplaner i NGP, som står för nationella geodataplattformen. Och på en andra plats sett till antalet geometrikorrigeringar. I Västernorrlands län har totalt 607 detaljplaner digitaliserats och levererats till NGP, Örnsköldsviks kommun står för 400 av dessa.
Boverket har visat intresse för Örnsköldsviks framgångar och nyligen genomfört en intervjustudie om arbetet. I december är kommunen även inbjuden att via planstrateg Mattias Eriksson dela med sig av sina erfarenheter under en digital träff som arrangeras av statliga Lantmäteriet.
– Användbarheten av de digitaliserade detaljplanerna är en viktig del i projektet. Både att bestämmelserna ska stämma överens med originalplanen samt att det ska vara enkelt att läsa och förstå planen direkt i kartan, säger Camilla Bylund, plantekniker på planenheten, Örnsköldsviks kommun.
En grupp människor står omkring ett bord och tittar på gamla plankartor.
Utskrivna plankartor är ett minne blott, via digitaliseringsarbetet har ungefär 50% av kommunens alla gällande detaljplaner digitaliserats och kvalitetssäkrats.