Håkan Dahlén, organist i Själevads kyrka, skulle tillsammans med andra organister åka på en master class i Notre Dame 19 april 2019. Fyra dagar innan brann katedralen, och bilder på katastrofen kablades ut över hela världen. Organister och andra orgelkännare undrade självklart hur det gick för den mäktiga orgeln, men mirakulöst nog klarade den sig nästan helt utan skador.
Orgeln i Själevad, som byggdes av Grönlunds Orgelbyggeri i Gammelstad utanför Luleå och stod klar 2007, har en stark koppling till orgeln i Notre Dame. Bland annat genom att den välkände konsertorganisten Gunnar Idenstam, som var kontrollant för orgelprojektet i Själevad, hade kontakt med Olivier Latry som är huvudorganist i Notre Dame.
– Inte många har tillgång till orgeln i Notre Dame men Gunnar fick möjligheten att komma in och snoka i den, berättar Håkan.
Historien om orglar i Notre Dame startar redan omkring 1330 och den stora orgel som finns i katedralen idag genomgick en rejäl
ombyggnation 1863-1867 av Aristide Cavaillé-Coll, som vid endast 23 års ålder fick sitt första orgelbyggaruppdrag i katedralen Saint-
Denis i norra Paris. Sedan dess har flera renoveringar genomförts, bland annat under ledning av huvudorganisterna Louis Vierne (1870-1937) och Pierre Cochereau (1924-1984).
Ett namn som dyker upp i samband med renoveringar och justeringar i såväl Saint-Denis som Notre Dame är Bertrand Cattiaux. Och för två år sedan var Cattiaux i Själevad för att intonera flöjtstämmorna efter renoveringen av kyrkorummet.
– En orgel är en orgel, men den är inget utan alla duktiga människor runt omkring. Tack vare Catarina Grönlund (vd för Grönlunds Orgelbyggeri) fick vi hit Bertrand Cattiaux till Själevad. Han hade då en lucka i arbetet med orgeln i Notre Dame, säger Håkan och berättar varför Själevadsorgeln behövde en översyn.
– När kyrkorummet byggdes om blev orgeln alldeles för stark men efter att Bertrand intonerat flöjtstämmorna är det nu en klang i orgeln som gör mig alldeles salig. Lyssna bara, säger Håkan och tar en ensam flöjtton som svävar iväg och lever vidare i flera sekunder efter att han släppt tangenten.
Notre Dame återinvigs 8 december, givetvis med mäktig orgelmusik. Och dagen innan, lördag 7 december, blir det fransk orgelmusik även i Själevads kyrka, med Håkan Dahlén vid manualerna.
– Det är fantastiskt att lilla Själevad har fått så mycket inspiration från Notre Dame och den franska orgelhistorien. Den här kyrkan
är bara en liten garderob i jämförelse med Notre Dame men orgeln har en fantastisk grundkvalitet. Den var tidigare en oslipad diamant
som Bertrand Cattiaux slipade till under de två veckor han var här.
Bertrand säger att det finns mer att göra med orgeln men det är en viktig stämma han arbetat med som ger en skjuts åt klangerna. Nu ska det bli fantastiskt att få spela musik av organister som är nära kopplade till Notre Dame.
Det innebär musik av bland andra Louis Vierne och Pierre Cochereau, som räknas som tidernas främste improvisatör.
– Jag vill också visa på framtidens tonspråk och spela musik av Thierry Escaich, berättar Håkan.
Escaich är för övrigt en av huvudorganisterna när Notre Dame har sin nyinvigning i december. Och när orgeln återigen ljuder i mäktiga Notre Dame kan besökare i Själevads kyrka njuta av orgeltoner som har stark koppling till ett legendariskt instrument som betytt oerhört mycket för orgelmusiken i hela Europa.
– Vi har nu en rymd i kyrkorummet på ett helt annat sätt, med en klang som lever. Nu sjunger det skönt om flöjtstämmorna!